Hladina orlické přehrady je nižší o téměř 6,5 metru. Lidé tak vidí stavby, které jsou běžně pod vodou

2. prosinec 2020

 Kvůli prohlubování plavební dráhy pod nádrží Kořensko klesla hladina Orlické přehrady. Vidět tak jsou některé stavby, které jsou při normální výšce hladiny pod vodou.

Vodohospodáři znovu snížili hladinu v orlické přehradě o 6 metrů a 36 centimetrů. U jejího dna je tak možné vidět některé původní stavby. Třeba část novomlýnské elektrárny protivínského pivovaru, kterou nechal postavit kníže Schwarzenberg z Hluboké v roce 1929, nebo bývalé vojenské bunkry u nedaleké Hladné.

Projít se dá také po zbytcích asfaltové cesty k bývalému řetězovému mostu u Podolska. "Já byl poslední člověk, který po tom mostě šel," říká pamětník Pavel Smrt, který v místě prožil velkou část života. Když postavili nový most, cesta do školy se pro něj protáhla o čtvrt hodiny. "To už mě zdržovalo, tak když byla volná loď, když otec ji náhodou nepotřeboval, tak jsem si přejel řeku, loď jsem si zamknul a šel do školy. A zpátky stejně," vypráví.

Starý řetězový most s dřevěnými trámy, který byl v roce 1959 vyhlášený národní technickou památkou, nebyl zničený, přesunul se do Stádlece, kde slouží dodnes.

Tak se stavěl unikátní řetězový most v Podolsku
Starý most v Podolsku na fotografii
autor: Radek Duchoň
Spustit audio