Hlavní dráhu ruzyňského letiště ovládly stavební stroje. Kvůli opravám se letecký provoz přesunul na vedlejší dráhu

7. duben 2022

Ještě skoro tři měsíce budou muset piloti pro přistání a vzlet využívat na Letišti Václava Havla vedlejší dráhu. Na té hlavní vidí z výšky čtyři bílé kříže, které je upozorňují na to, že je zavřená. V jejím okolí se totiž pohybují hlavně bagry a nákladní auta.

„Nacházíme se na dráze 06/24, konkrétně u výjezdu Taxiway Bravo, jeden z hlavních výjezdů z dráhy 06, kde budeme rekonstruovat povrch dané pojezdovky,“ přibližuje Miroslav Charvát, manažer Správy a rozvoje provozu ploch. Za námi chvílemi rovnou projíždí úklidové vozidlo, aby se nečistoty nedostaly do drážek na hlavní ploše.

Práce v okolí hlavní dráhy by měly skončit v půlce června. V následujících týdnech si pak technici budou staveniště přebírat zpátky a kontrolovat, jestli všechno správně funguje. Do té doby letadla nad metropolí létají po jiných trasách. „Létá se především přes ty hustě obydlené části Prahy jako Stodůlky, Řepy, ale také přes Kladensko,“ vypočítává mluvčí letiště Klára Divíšková. Provoz letiště ale stavební úpravy nijak neovlivňují. Naopak by se prý mohl postupně vracet běžný provoz jako před koronavirovou krizí.

Co všechno se na dráze děje a opravuje? Poslechněte si celou reportáž z Letiště Václava Havla.

Na dráze ruzyňského letiště se teď pohybují jen stavební stroje
autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio