Hlavní prevence osteoporózy je dostatek pohybu

24. listopad 2021

Osteoporóza je metabolické kostní onemocnění, které je způsobeno řídnutím kostní tkáně jako důsledek ubývání vápníku. Osteoporóza postihuje převážně starší ženy ve věku nad 65 let, ale bohužel se v současnosti velmi výrazně rozšiřuje napříč celou populací kvůli celkové změně životního stylu.

Hlavním důvodem je nedostatek pohybu, který je základním pilířem prevence. Spolu s pohybem je pro prevenci nutné také doplňování vitamínu D a vápníku. První příznaky začínající osteoporózy je bolest kostí – především v holeních a kyčlích. Následně mohou vznikat, zlomeniny, které nemají velkou mechanickou příčinu. I při minimálním pádu může nastat velká zlomenina.

Za vše může především pohodlnost

V současné době osteoporóza představuje opravdu velký problém díky celkové změně životního stylu. Jsme pohodlní a z našeho životního stylu přirozeně vypadává jeden z důležitých faktorů prevence osteoporózy. A to je pohyb.

V rámci různých zdraví prospěšných diet a metabolických řešení můžete sice do těla doplňovat důležité vitaminy a minerály, ale pokud chybí pohyb, kost se nezpevní tak, jak by měla.

Klíčovými stavebními kameny kosti je především vitamin D a vápník

Doplňování těchto důležitých „stavebních kamenů“ kostí by ale mělo probíhat se značnou opatrností. Vitamín D je totiž možné předávkovat a v žádném případě by se neměla překračovat doporučovaná denní dávka. Vitamín D je potřeba doplňovat hlavně nyní v zimních měsících, kdy je aktivního vitaminu D v potravě minimum. V přírodní formě se vitamín D nachází především v mořských rybách. Ostatně dříve se dětem často podával rybí tuk.

Pokud v těle není prokázán také deficit vápníku, jeho umělé doplňování pak spíše závisí na tom, jestli máte pestrou stravu. Vápník se nachází především v tvrdém sýru a v ořechách. Ale pozor, pokud chybí dostatek pohybu, k zabudovávání vápníku do kosti nedochází tak intenzivně a rychle. To je jedná část celé problematiky.

Zařaďte dlouhé denní procházky do každodenního programu

Pohyb je pro prevenci osteoporózy zásadní. Otázka je jak často a jak moc se pohybovat. Vhodný a přiměřený sport je na individuálních schopnostech každého jedince. Ideální je dostatek rychlejší chůze, kde se přirozeně zatěžuje celý organismus. A to za předpokladu, že jsou doplňovány již zmiňované základní pilíře metabolismu - vitamín D a vápník.

Bohužel, často se na onemocnění osteoporózou přijde až ve chvíli, kdy již dojde ke zlomenině a rentgen ukáže u dané kosti řídnutí. Osteoporózu je také možné zjistit při vyšetření pomocí denziometrie u kostí, které se při tomto onemocnění nejčastěji lámou. Toto vyšetření zjistí hustotu kostí a stanoví index, který ukáže, jestli je osteoporóza již pokročilá nebo v samotném počátku. Podle toho se také dále odvíjí léčba. „Léky na léčbu osteoporózy předepisuje pouze osteolog. Praktický lékař může pouze předepsat podpůrný vápník a vitamín D.

Spustit audio

Související