Hlavní průtah Jesenicí na Rakovnicku je řadu měsíců neprůjezdný. Otevření silnice se protahuje

10. leden 2022 10:45

Obyvatelé Jesenice u Rakovníka si stěžují na uzavírku silnice v centru města. Oprava tam začala na jaře loňského roku a trvat měla do listopadu. Práce se ale protáhly, a hlavní průtah Jesenicí je tak stále zavřený. Město se brání, že stavbu dozoruje Ředitelství silnic a dálnic. To si pro rekonstrukci Plzeňské silnice vybralo firmu Metrostav, která na tamní silnici opravuje nejen povrch, ale taky kanalizaci nebo vodovod.

Zhruba jeden kilometr oprav měl být hotový do listopadu loňského roku. Namísto toho tu teď musí řidiči využívat objízdných tras. Ty jsou ale několik desítek km dlouhé. Provizorní cestu z jedné části Jesnice do druhé, původně určené jenom místním, proto využívají i ostatní řidiči a vznikají další komplikace.

"My tu máme pro místní vybudovanou provizorní cestu, ale je to opravdu jenom lehce zpevněná komunikace. Předpokládali jsme, že se zde bude jezdit jenom na povolení vydávané městským úřadem. Bohužel se to celé zvrtlo. Začaly nám tam najíždět kamiony, které tam často uvízly a dokonce si vedle vyjezdily i cestu po poli," přibližuje místostarosta Jesenice Roman Valuš (ODS)

Hlavní průtah Jesenicí na Rakovnicku je stále zavřený

Proč se práce zpozdily, vysvětluje Vojtěch Kostiha, mluvčí skupiny Metrostav, která má práce na starosti. "Stavba se zpozdila z důvodu vysokého počtu změn na jednotlivých stavebních objektech. Navíc jsme narazili na inženýrské sítě a křížení, které nebyly zanesené v původní dokumentaci. Zakázka je složitá i co se týká souběhu stavebních objektů v intravilánu města."

Uzavřená silnice komplikuje život nejen obyvatelům, ale taky lidem, kteří ve městě pracují. Společnost Metrostav a vedení města počítá s tím, že silnice bude znovu plně průjezdná na konci srpna.

V reportáži Karolíny Burdové uslyšíte, jakým způsobem budou práce na silnici dále pokračovat.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio