Hlavní zásadou vánočního hodování je nemíchat všechny dobroty dohromady

21. prosinec 2022

Letošní Vánoce bude většina rodin slavit mnohem více pospolu. Je proto velmi pravděpodobné, že každý přinese něco dobrého, a hrozí, že nakonec Vánoce prožijeme s žaludeční nevolností nebo podrážděným žlučníkem. Hlavní zásadou je nepřejídat se a jídla nemíchat. A pokud chcete ochutnat více jídel během večera, dopřejte si mezi tím menší pauzu.

Máte už vše připravené na vánoční hodování? Pilné hospodyňky už mají v tuto chvíli určitě připravený bramborový salát a cukroví a chystají i další dobroty, bez kterých se vánoční rodinné oslavy neobejdou. Čeká nás v příštích dnech nejen kapr, ale podle tradic i husa, kachna nebo nejrůznější nádivky a sladkosti. Letošní Vánoce ale budou přeci jenom jiné. Mnoho rodin bude letošní svátky slavit mnohem více pospolu, navíc skutečně doma, protože ani není možné odjet někam na dovolenou. Je proto velmi pravděpodobné, že každý přinese něco dobrého, všichni se společně pustí do ochutnávání, a hrozí, že nakonec Vánoce prožijeme s žaludeční nevolností nebo podrážděným žlučníkem.

Hlavní zásada? Nepřejídat se

To nejdůležitější je se nepřejídat a jídla nemíchat dohromady. Vyberte si jedno jídlo, kterého se držte, a pokud budete chtít si dopřát ještě další, naberte si pouze trošku a jenom ochutnejte. Pokud se sejde širší rodina, a budete chtít ochutnat více jídel, hlavní zásadou je vzít si pouze malý kousek a dopřát si mezi jídly pauzu, aby mohl žaludek vše dobře strávit a odpočinul. Teprve potom pokračujte.

Na první svátek vánoční by měli být opatrní hlavně všichni „žlučníkáři“

Na první svátek vánoční se většinou peče husa nebo kachna. Tedy značně tučné jídlo. Kdo má problém se žlučníkem nebo dobře netráví mastné, měl by být opravdu hodně opatrný a vzít si raději jenom kousek masa a knedlíky. Problém může někomu dělat i dušené zelí v podobě nadýmání. Zkrátka, každý má už nějaké zkušenosti a není dobré si při hodování myslet, že to pro tentokrát bude v pořádku. Přehnat to mohou i ti, kteří dosud žádné problémy neměli. Mastné jídlo může při větší konzumaci zažívání opravdu podráždit a pokažené Vánoce v podobě čekání na pohotovosti za to nestojí.

První pomoc? Dieta! Alespoň ráno...

Ještě než se ale projíme ke zmiňované huse nebo kachně, čeká nás nejprve štědrovečerní hostina. Pokud se ráno na první vánoční svátek probudíte a nebude vám dobře, večerní setkání s rodinou u husy nebo kachny ještě není nutné hned rušit. Jako první pomoc je nutné hned po ránu nastavit přísnou dietu – černý neslazený čaj, suché pečivo nebo karlovské suchary. Více dopoledne nezkoušejte.

V poledne potom můžete vyzkoušet nějaké lehčí nemastné jídlo a polévku. A uvidíte, jak zažívání zareaguje. Pokud se zažívání stačilo zregenerovat, můžete pomalu začínat jíst normálně a v přiměřené míře a s malými porcemi dopřát i další slavnostní večeři. V opačném případě je nutné v dietě pokračovat. Pomoci mohou i různé tradiční recepty v podobě žlučníkového čaje nebo bylinných kapek. Pokud ani ty nepomohou, je na čase pokračovat v přísné dietě přistoupit i k některým osvědčeným lékům z lékárny, případně zajít na pohotovost a počkat si na injekci, aby se žlučník uklidnil.

Spustit audio

Související