Hlinsko láká na unikátní Betlém, na roubenky v centru města

3. leden 2014
Česko – země neznámá

Uprostřed města Hlinska na Pardubicku stojí skupinka starých roubených chalup. A to už víc než 150 let. A jmenuje se překvapivě Betlém.

Na začátku 18. století začali do města přicházet lidé za prací. Po vydání tolerančního patentu v roce 1781 tehdejší rymburcká vrchnost vyčlenila obecní plac v místech bývalých pastvin, kde si tito noví obyvatelé mohli postavit své domky. Na začátku tu vyrostly jen dvě chalupy.

O sto let později zde stálo asi 300 domů, mezi kterými zůstávaly jen drobné uličky a malé předzahrádky. Žily tu rodiny hrnčířů a tkalců, truhláři, hračkáři, sedláři, ševci nebo řezníci.

V 60. letech 20. století začaly domky pozvolna chátrat. Mladí lidé se stěhovali do modernějšího bydlení. Už v té době ale památkáři upozorňovali na vysokou hodnotu tohoto území. V 80. letech ho získal Soubor lidových staveb Vysočina, který začal roubenky postupně opravovat. Dostaly nové střechy, někdy i celé trámy, některé se musely znovu roubit.

V roce 1993 provedli památkáři opravenými roubenkami první návštěvníky a o dva roky později zde byla vyhlášena Památková rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko. Na finální opravu se v letech 2011 a 2012 podařilo získat peníze z evropských fondů.

Domek č. p. 134 v 80. letech 20. století

V některých domech ještě dnes bydlí lidé. Většina roubenek však slouží vzdělávacím a komerčním účelům. Lidé tu najdou kavárny, restaurace, obchody, výstavní prostory a Turistické informační centrum města Hlinska. Návštěvníci se mohou podívat do domků s dílnami lidových řemeslníků: do obydlí tkalce, výrobce hraček a továrního dělníka se ševcovskou dílnou ve výměnku.

V dalších objektech jsou k vidění různé tematické výstavy. V domku č. p. 362 je například expozice masopustních obchůzek a masek na Hlinecku. Tento obyčej je od roku 2010 zapsán na seznamu kulturního dědictví organizace UNESCO.

Rezervace Betlém Hlinsko je přístupná po celý rok. Konkrétní otevírací hodiny a ceny vstupného najdete na www.vesely-kopec.cz.


Zvětšit mapu

autor: ZAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.