Hlíva v čokoládě nebo pýchavka v cukru? Houbový kuchař zná recepty, které vás překvapí

21. listopad 2020

Někdo má rád houbovou omáčku nebo smaženici a další houby přidává do bramboračky nebo boršče. Napadlo by vás ale namáčet houby v karamelu nebo v čokoládě? Bývalý kuchař Oldřich Jindřich vede už léta houbařský kroužek v Hořovicích a nebojí se experimentovat. Některé jeho recepty vás možná překvapí.

Receptů, jak upravit houby „nasladko“, je víc. Hodně oblíbená je prý kandovaná hlíva ústřičná, která se dělá podobně jako kandované ovoce. Když proužky hlívy povaříte v sirupu, tak se houbová chuť ztratí. Kousky hub namočené do čokolády potom vypadají stejně jako čokoládové arabesky. „Když si prvně kousnete, tak víte, že tu chuť znáte a koukáte, co to je,“ usmívá se houbový kuchař Oldřich Jindřich. Hlíva ústřičná je doslova nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které posilují imunitu, snižují krevní tlak i cukr v krvi. Navíc pro ni nemusíte ani do lesa, stačí zajít do větší samoobsluhy.

Krkonošský kuba z hříbků se dá připravit i ve sladké variantě. Místo strouhanky či rohlíků použijeme vánočku

Oldřich Jindřich zná i další možnosti sladké úpravy hub. Dezert umí udělat třeba z jidášova ucha nebo pýchavky obecné. Mezi oblíbené pokrmy z hub patří i krkonošský hubník, což je staročeské jídlo, jakási nádivka z hub a strouhanky nebo rohlíků. „Ten jde připravovat i nasladko,“ tvrdí houbový kuchař Oldřich Jindřich. Sám se s takovým sladkým hubníkem setkal na jedné houbařské soutěži.

Zajímá vás, jak se připravuje dezert z ucha Jidášova nebo pýchavky obecné? Poslechněte si tipy houbového kuchaře Oldřicha Jindřicha.

Spustit audio

Související