„Hodně věcí o slavících stále nevím,“ říká znalec slavíků Pavel Kverek. Za 40 let bádání okroužkoval tisíce ptáků

23. únor 2020

Ornitolog Pavel Kverek z Kněžmostu zkoumá slavíky v terénu, postavil jim Slavičí háj, píše o nich knihy i Slavičí blog.  Tisíce ptáků okroužkoval a stovky slavíků se mu každý rok vrátí zpátky. Někdy objeví slavíka, kterého okroužkoval před sedmi lety.

Letos se chystá znovu chytat, a tak chce mít přehled o hnízdištích. Po večerech opravuje sklopky, do kterých bude v květnu odchytávat ptáky kvůli kroužkování. Ve dne potom brouzdá po krajině s dalekohledem v ruce a sleduje, co se děje ve Slavičím háji u Dolního Bousova.

Ptáci i na začátku února vesele zpívají, okrajem parku táhnou k severu stehlíci a jikavci. Řada ptačích druhů reaguje na oteplování, ale na slavíky si musíme ještě počkat. „Slavíci přilétají stále stejně. Vedu jim příletový kalendář 37 let a myslím, že i 38. sezóna s tím nepohne. Rekord 10. dubna od Mnichova Hradiště nepadne,“ tipuje ornitolog Pavel Kverek.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.