Hodnocení dTestu: Ani v novém roce to bez roušek zřejmě nepůjde. Které ochrání více a které méně?

Ještě před rokem jsme si roušku spojovali hlavně s chirurgem na operačním sále, teď se bez ní ale neobejdeme. Jak ale ústenky, roušky a respirátory fungují, jakou ochranu nabízejí? Na to se zástupce spotřebitelské organizace dTest Jana Maryšky ptala redaktorka Barbora Kvapilová.

Spotřebitelská organizace dTest otestovala 52 vzorků roušek, ústenek a respirátorů. Podle Jana Maryšky, všechny roušky spolehlivě zachytí kapénky, které by člověk šířil do svého okolí, v tomto ohledu tedy fungují. A jaké vlastnosti testovali? „Sledovali jsme, jak dobře roušky zachytí částice nejrůznějších velikostí. Ty částice simulovaly nejmenší prach, částice ve velikosti samotného koronaviru, až po největší částice, které simulovaly kapénky. A také jsme testovali, jak dobře se v rouškách dýchá,“ popisuje Jan Maryška.

Čtěte také

Nejčastěji pravděpodobně nosíme látkové roušky nebo jednorázové ústenky, které si můžeme koupit v drogeriích a lékárnách. Jednorázové roušky podle dTestu dopadly možná ze všech nejlépe, dobře zachytí částice různých velikostí a dobře se v nich dýchá. Druhou testovanou skupinou byly respirátory, kde inspektoři vyzkoušeli sedm vzorků třídy FFP2. „Respirátory byly trochu zklamáním, ne všechny dokázaly splnit slibované parametry. Testy ukázaly, že respirátor je horší na dýchání; je to dáno tím, že sedí těsněji na obličeji a také jeho materiál je hutnější,“ říká Jan Maryška. „Obecně lze říct, že respirátory chrání lépe nás, rouška slouží k ochraně okolí,“ dodává.

Čtěte také

Nejméně účinné byly textilní roušky. Test ukázal, že vypraná rouška funguje lépe než ta čerstvě ušitá. Je dobré tedy novou roušky nejdříve vyprat. Co se týče prodyšnosti, s látkovými rouškami většinou nejsou problémy až na výjimky. „Setkali jsme se například se sportovní rouškou vyrobenou ze softshellu a tento materiál byl extrémně neprodyšný, nakonec se ukázal jako vůbec nejhorší hodnocený výrobek v našem testu,“ doplňuje Maryška. A jaké je doporučení pro používání roušek? Poslechněte si to.

Spustit audio

Související