Hojení drobných zranění závisí na řádném ošetření

27. červenec 2022

V létě jsme více aktivní a s tím souvisí i větší počet úrazů. Dovolenou nám nemusí znepříjemnit pouze vážný úraz. Stačí odřené koleno a následné komplikace nám mohou naše plány značně překazit. Hojení menších odřenin a povrchových zranění vždy záleží na tom, jak je ošetříme.

Během léta jsou nejčastější poranění na jízdních kolech. Pokud budete mít během cyklistického výletu pád na škváře, veškeré drobné nečistoty, které se do rány při pádu zadřou, musí pryč.

Kdysi to maminky dělaly pomocí kartáčku a mýdla. Bylo to nepříjemné ale pomohlo to. Nečistoty by totiž mohly začít hnisat, vytvořit absces apod. První je tedy ránu vymýt pod tekoucí čistou vodou a všechny nečistoty odstranit. Poté použít kysličník, který ránu vyčistí od nejmenších nečistot a zamezí vzniku anaerobních infekcí. Následně ránu vydesinfikovat.

V současnosti se množí alergie na jód, pokud to tedy jde, raději použijte jinou formu desinfekce.

Obvaz jako poslední

Někdy stačí ránu přelepit náplastí. Po vydesinfikování je na zvážení také aplikace hojivého krému. Náplast a obvaz se pak na ránu nepřilepí. Je ale možné také zakoupit tzv. „mastný mul“ - obvaz napuštěný vazelínou, která zamezí, aby se obvaz k ráně dále přilepil.

Praktický je také průhledný typ obvazů nejčastěji prodávaný ve formě spreje jako tzv. tekutý obvaz, který nastříkáte na ránu. Na postiženém místě vytvoří průhledný film a zároveň vydesinfikuje, takže zamezí jakékoliv další infekci rány.

Někdy se zdá, že se rána dobře hojí, ale během dvou dní začne hnisat. V tomto případě je nutné hnis odstranit a ránu znovu vydesinfikovat. Pokud jste někde na dovolené v přírodě mimo dosah lékaře, je nutné, abyste se o tento úkon postarali sami. Jestliže se jedná o větší hnisání a jste v dosahu lékaře, je určitě na místě navštívit nejbližší zdravotnické zařízení.

S řádně ošetřeným poraněním můžete dále aktivně žít

Pokud se jedná o menší odřeninu, určitě je možné jí po vydesinfikování nechat i bez obvazu, pouze jí zakryjte náplastí při rizikových úkonech. Například při oblékání, pod oděvem, při cestování apod., aby nedošlo k jejímu dalšímu poškození nebo se do ní nedostala infekce.

Každá rána přitahuje další zranění, stačí o ní nějak lehce zavadit a můžete si hojící strup opět strhnout. S poraněním je možné i plavat. Samozřejmě ránu nejprve řádně ošetříme a vydesinfikujeme.

Dříve byla mořská voda baktericidní a pomáhala hojení. To už v dnešní době díky jejímu znečištění příliš neplatí. Je ale možné použít tekutý obvaz nejlépe ve formě spreje, nechat ránu vyschnout, a pak je možné si s řádně ošetřenou ránou i zaplavat.

Spustit audio

Související