Hokejisté ČR do 20 let chtějí medaili. V brance je Josef Kořenář (HC Benátky nad Jizerou)

3. leden 2018

Čeští hokejisté do 20 let budou po třinácti letech bojovat o medaili z mistrovství světa. Trenér týmu Filip Pešán po zápase s Finskem uznal kvality soupeře, k Čechům se ale v závěru přiklonila i štěstěna. Brankář Josef Kořenář, který v 1. lize hájí branku HC Benátky nad Jizerou, čelil 54 střelám. Na poslední tři minuty ho kouč odvolal a riskoval se šesti muži v poli. Početní převahu využil ve vyrovnávací branku Filip Zadina. V semifinále se Češi utkají s Kanadou.

V první třetině úvodního čtvrtfinálového zápasu ohrozili svěřenci Filipa Pešána branku soupeře pouze čtyřikrát, přesto po dvaceti minutách vedli. V sedmé minutě si střeleckou pozici našel v přesilovce Filip Zadina a z kruhu potvrdil pověst střelce.

Češi teprve podruhé na celém šampionátu během první přestávky vedli, byť na střely prohráli 4:15. V brance držel české naděje Josef Kořenář, který opět dostal přednost před Jakubem Škarkem. 19letý gólman držel čisté konto jen do začátku 24. minuty, pak v přesilové hře vyrovnal Aapeli Räsänen.

Přesně v polovině zápasu přišel obrat. Kořenář neměl šanci vidět střelu Olliho Juoleviho, ta zapadla do horního růžku branky a Finové vedli 2:1. Vedení jim ale vydrželo jen necelých pět minut. Pak ujel do brejku Kristian Reichel a vyrovnal bekhendovou kličkou.

Josef Kořenář (HC Benátky nad Jizerou) v brance dál deptal finské útočníky, v polovině 47. minuty nadvakrát vychytal Räsänena, jenže puk se odrazil ke zcela volnému Vesalainenovi, který opět přiblížil semifinále skandinávskému týmu.

Kouč Filip Pešán v závěru zariskoval a sáhl ke hře bez brankáře už tři minuty před koncem. A vyplatilo se. Filip Zadina vložil hokejku do Nečasova nahození a přesnou tečí poslal zápas do prodloužení.

Po opatrných deseti minutách přišly samostatné nájezdy. Kristian Reichel proměnil, Räsänen nikoli. Ve druhé sérii Kořenář vychytal i Tolvanena. Ve třetí sérii procedil puk přes Luukkonena Martin Nečas a Češi vedli 2:0. Veselainen ve čtvrté sérii snížil, ale v páté si Josef Kořenář připsal poslední zákrok rozstřelu a poslal český tým mezi čtyři nejlepší celky.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - čtvrtfinále:
ČR - Finsko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Zadina (Nečas, Hájek), 35. K. Reichel (R. Pavlík, Budík), 58. F. Zadina (J. Galvas, Nečas), rozhodující sam. nájezd Nečas - 24. A. Räsänen (Vesalainen, Juolevi), 30. Juolevi (Vesalainen, Kuokkanen), 47. Vesalainen (Tolvanen). Rozhodčí: Thompson, Tufts (oba USA) - Kilian (Nor.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. Diváci: 5109.
Sestavy:
ČR: Kořenář - Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála, Hrdinka - M. Zachar, Chytil, M. Kaut - F. Zadina, Nečas, Michnáč - R. Pavlík, K. Reichel, Kurovský - Safin, Kodýtek, Lauko. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Finsko: Luukkonen - Heiskanen, Välimäki, Jokiharju, Juolevi, Vaakanainen, Kotkansalo - Tolvanen, A. Räsänen, Vesalainen - Koivula, Kuokkanen, Heponiemi - Tuulola, Ikonen, Innala - Nurmi, Koppanen, Jääskä. Trenéři: Jussi Ahokas, Sami Salo, Olli Salo a Matti Tiilikainen.

autoři: vman , redakce
Spustit audio