Holka ze Smíchova i žena s velkým Ž. Politici a diplomaté zavzpomínali na Madeleine Albrightovou

29. březen 2022

Knihovna Václava Havla v Praze věnovala pondělní večer vzpomínce na Madeleine Albrightovou. Bývalou americkou ministryni zahraničí a rodačku z pražského Smíchova připomněli politici, diplomaté a další desítky jejích příznivců. Zaplnili celý sál.

Do sálu Knihovny Václava Havla museli pořadatelé přidávat židle, zájem o dost převyšoval obvyklou návštěvnost akcí. Poslechnout si vzpomínky na Madeleine Albrightovou přišel i dlouhovlasý mladík Martin: „Pro nás to je Jana Marie Korbelová, to není Madeleine Albright. Sama to o sobě říkala, že je holka ze Smíchova. Ona se přejmenovala až v Americe. Dokázala velké věci a říkala, že Amerika je jedinou zemí, kde se český uprchlík může stát ministryní zahraničí.

Některé kromě její politické kariéry zaujaly i menší detaily, jak popisuje další divák Martin: „Ještě byla roztomilá ta její čeština, ona používala takový hovorový výrazy, a to bylo hrozně sympatický.“

Madeleine Albrightová

„Pocházela, jak je známo, z Čech a nikdy to nezapírala,“ připomněl ve své vzpomínce bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. O Madeleine Albrightové mluvil i její blízký přítel, poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský: „Ona viděla, jak se nezkušeně stavíme k organizaci Havlovy prezidentské kanceláře, kterou jsme nikdy nezažili, na rozdíl od ní. Tak si s námi začala kreslit pavouky, řešit oběh dokumentů a takové věci.“

Někteří na první setkání nikdy nezapomenou, jiným se prostě vytratilo z hlavy, přiznává bývalý velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář: „První setkání, to mi nějak vypadlo. Já jsem se s ní měl tolik setkání. Vlastně si nepamatuji, kdy jsme se potkali poprvé.“ Na Madeleine Albrightovou podle svých slov vzpomíná jako na ženu s velkým Ž. „Ztratili jsme člověka, který měl jasno. V téhle době, kdy se vyjevuje, co je putinovské Rusko zač, tak bychom ji hrozně potřebovali.“ Knihovna Václava Havla chystá na Madeleine Albrightovou i další vzpomínkové akce.

autor: Marie Veselá
Spustit audio