Holub

13. červenec 2004

Proč se nováčkům na vojně říká holubi, jsem se nikde nedočetl. Ani vysvětlení pojmu bažant ve stejném významu v žádných mně dostupných textech není. Ale o slovech holub a bažant přesto něco říct umím. Například pečených holubech, které létají do úst, a také o holubici míru.

Nejdřív ale o bažantovi, to je stručnější. Málokdo myslím ví, že pojmenování bažant patří do stejné skupiny jako slova čabajka, eidam, olympiáda, yperit a třeba flám, což všechno jsou slova, která pocházejí ze zeměpisných názvů například měst, hor či zemí. V případě bažanta jde o řeku na jižním úpatí Kavkazu. Řekové jí říkali Fasis, a protože právě z jejího údolí pocházejí ti krásní ptáci, bez kterých si dnes českou přírodu neumíme představit, jmenovali se řecky fasiános, z toho středohornoněmecky fasant, což si naši předkové přizpůsobili na bažant. Slovo holub takhle jasný původ nemá. Jiří Rejzek ve svém slovníku říká, že "nápadná je blízkost latinského columbus, columba téhož významu," a dodává, že proto se obě slova "někdy vykládají přejetí z předindoevpropského substrátu". Což méně učeně řečeno znamená, že slovo holub je možná opravdu hodně staré, že pochází z jazyků lidí, kteří v Evropě žili před příchodem našich předků Indoevropanů. Jiří Rejzek ale podotýká, že slovo holub by přece jen mohlo být indoevropské, že by mohlo pocházet z kořene ghel-, z něhož pocházejí také názvy některých barev, a dodává, že "spojitost ptačích jmen s názvy barev je velmi častá". Ano, holub souvisí s pojmenováním barvy například v ruštině, slovo goluboj, tedy holubí, tam znamená modrý. Tedy vlastně modrý jako holub. Podobné je to s českým pojmenováním jednoho druhu hub slovem holubinky. Ty se po holubech jmenují nejspíš proto, že jejich klobouky mají přesné tytéž barvy jako má peří těchto ptáků.

Michal Novotný

Vidím, že na pečené a mírové holuby už kvůli času nedojde, tak jen velmi stručně povím, že důstojné slovo kolumbárium, kterým se označuje místo s výklenky pro umístění uren s popelem zemřelých, je vlastně žert. Vzniklo z latinského columba, holub, protože prý vypadá jako holubník.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka