HON

6. říjen 2004

Podzim je čas honů, a tak si popovídáme o výrazu hon a o jeho příbuzných. Jsou mezi nimi totiž dost zajímavá slova. Kromě výrazů honba, honák, honička a třeba dohonit sem patří i příslovce honem, přídavné jméno honěný ve významu zběhlý v nějakém oboru, něčeho dobře znalý a také výraz prohnaný, který znamená vychytralý, mazaný. Nezapomenu ani na slovní spojení honit si triko či honit vodu.

Nejprve ale hon. Slovník spisovného jazyka českého uvádí pět významů tohoto podstatného jména. Hon je za prvé lov, za druhé pilná, usilovná činnost neboli shon a honička, za třetí prudký pohyb, úprk, za čtvrté je hon stará délková a také plošná míra a konečně za páté skupina pozemků, lán pole určený pro jednu plodinu. Všechny tyto významy souvisejí, slovo hon ve všech významech vychází ze slovesa hnát, které zhruba řečeno znamená mít někoho k nějakému pohybu. Honíme ovce na pastu, vítr honí mraky, voda pohání turbosoustrojí, honit můžeme své podřízené do práce, děti do postele a manželku k včasnému odchodu do divadla.

Michal Novotný

Souvislost pohybu a honu ve významech usilovná práce a úprk je zřejmá bez dalšího vysvětlování. Jak souvisí hon jako lov s honěním jako pohybem, je také pochopitelné. Lovci po polích a po lesích honí nebo se také říká štvou zvěř. Se čtvrtým a pátým významem slova hon je to méně jasné. Hon jako staročeská délková jednotka měřil 124 nebo snad 154 metrů, jako plošná jednotka to prý bylo 0,28 hektaru, neboli jeden délkový hon krát jeden provazec čili 42 loktů. S pohybem hon jako jednotka snad souvisel tak, že to byla vzdálenost, kterou uběhl zdravý člověk, aniž by si musel odpočinout, aniž by se takříkajíc uhnal. Výraz hon ve významu vzdálenost nám zůstal ve slovních spojeních na hony vzdálený, vyhnout se někomu na tisíc honů či s prominutím smrdět na sto honů. Ta úsloví používáme, aniž víme, že se kdysi používala jednotka zvaná hon. S honem jako skupinou pozemků, lánem určeným k pěstování jedné plodiny, je to ještě temnější. Václav Machek ve svém slovníku soudí, že to snad vzniklo tak, že dobytek se vždy vyhnal na jedno určité místo, kterému se pak říkalo hon. S názorem, že šlo o plošnou míru hon, o onen délkový hon krát provazec, jsem se kupodivu nikde nesetkal. Tolik zatím o výraz hon, zítra budu v tématu pokračovat.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.