Hořín usiluje o opravu starého mostu přes Labe

28. leden 2003

Hořín na Mělnicku usiluje o opravu starého mostu přes Labe, který je po loňských povodních pro motoristy uzavřen. Most spojuje Hořín s Mělníkem. Na jeho opravy chce vedení obce sehnat peníze za pomoci mělnické radnice a krajského úřadu.

Hořínští uzavřením mostu trpí podstatně více než obyvatelé Mělníka. Mohou sice po mostě chodit, ale od srpna tam nemůže zajíždět městská doprava. Výrazně se snížil také počet meziměstských spojů zastavujících v obci. Motoristé musejí do Mělníka jezdit několikakilometrovou zajížďkou přes nový most. Podle hořínského starosty Petra Fouse je jen na opravu hořínského předmostí potřeba asi 20 milionů korun. Tolik obec nemá. O dotaci požádala Středočeský kraj, zároveň jedná o spolupráci s mělnickou radnicí.

Mělník se rozhodne, zda a jak se bude na opravách mostu podílet, na základě průzkumu jeho pilířů. Dosud totiž není jisté, v jakém stavu pilíře jsou a jestli také nebudou vyžadovat větší investice. Povodně totiž snížily dno Labe a mohly také poškodit ukotvení pilířů. Skutečný stav by měli zjistit potápěči. Průzkum dosud komplikovala zvýšená hladina Labe a příliš kalná voda.

Mnělnický starosta Miroslav Neumann soudí, že investiční možnosti města omezují zvýšené výdaje na výkon státní správy. Most je podle něj z hlediska Mělníka důležitý především pro výletníky, kteří chtějí navštívit hořínský zámecký park. Pro mělnickou dopravu stěžejní není.

Spustit audio