Hornické město s půvabným jménem Stříbro má bohatou historii a řadu zajímavých památek

10. leden 2023

Město Stříbro se nachází na Tachovsku, zhruba třicet kilometrů západně od Plzně. Ti, kteří toto hornické a historicky významné město navštíví, mají mnoho možností, kam se zajít podívat. Několik místních zajímavosti nám představila pracovnice zdejšího městského muzea.

Morový sloup

Za prohlídku stojí například samotné Masarykovo náměstí, kde stojí krásná starobylá radnice. „Je to jedna z nejvýraznějších budov ve městě. Původní podoba radnice se nedochovala. Ta současná, se třemi štíty, ke kterým později přibyla ještě barokní báň, pochází z roku 1543. Výrazná jsou na ní především sgrafita. Jedná se o figurální a ornamentální motivy,“ popisuje Martina Zezulová.

Další pozoruhodností je morový sloup stojící uprostřed náměstí. „Stříbrští občané ho nechali postavit v roce 1710, kdy město zachvátila morová epidemie. Na sloupu se nachází 13 soch českých a moravských patronů. Na středovém sloupu je ve výšce 14 metrů umístěna socha Panny Marie.“

Za zmínku stojí i zdejší městské muzeum, které bychom našli jen pár metrů od zmíněných památek. Původně šlo o minoritský klášter založený rodem Švamberků ve 13. století. Ke klášteru patřil také kostel sv. Máří Magdalény, z něhož však již mnoho nezbylo. Na místě někdejšího čela kostela stojí dnes budova, kde se nachází banka a úřad.

Pro turisty je zajímavá také věž, která je součástí děkanského kostela Všech svatých. Je původně gotická a na její vrchol vede 144 schodů. „Město je navíc opevněno hradbami. Dříve bylo možné do města vstoupit Pražskou a Chebskou branou, ty se však bohužel nedochovaly. Z 16. století nám tady ale zůstala mostní brána, která je významnou památkou,“ vyjmenovala další zajímavosti města pracovnice muzea.

Historie města spadá až do 12. století, kdy tu byla založena osada. „Ve 13. století pak vzniklo královské hornické město se všemi výsadami, které leželo na významné obchodní stezce z Prahy do Norimberka,“ uzavírá procházku Stříbrem Martina Zezulová.

Spustit audio