Hospodářský dvůr v Hřebečníkách čeká v říjnu exekuční dražba

20. září 2019

Kdysi v Hřebečníkách chovali koně pro posádku nedalekého hradu Křivoklát. Právě tak získala obec své jméno. Od první zmínky o Hřebečníkách uplynulo už 600 let. Rozsáhlému hospodářskému dvoru dodnes vévodí sýpka, zřejmě nejvýznamnější barokní památka na Rakovnicku. Celý areál ale nenávratně chátrá.

„Tento dvůr a to, co mu předcházelo, jsou historickým srdcem obce,“ popisuje Lukáš Čermák ze spolku Zachraňme statky. Areál zabírá velkou část středu obce, místní jej znají spíš jako JZD a často ani neví, jak moc je památka cenná.

„Jde o 300 let staré stavby, přičemž dvoupatrová sýpka nese výrazný rukopis Nosticů, kteří ji nechali postavit,“ popisuje Eva Volfová z Národního památkového ústavu. „Na sýpku navazují dvě křídla budov. Ta jsou rovněž barokní, řekla bych spíš normální, průměrné kvality. Právě sýpka z areálu dělá významný celek. Je opravdu nadprůměrná – ale je potřeba říct, že je to i tím, že je v tom správném prostředí. To znamená, obklopují ji historické budovy. Tak ona nejlépe vyzní. Proto je prioritou památkářů zachovat areál celý. Zatímco sýpka má krov v relativně dobrém stavu, budovy po obvodu byly poničené ukradením krytiny a krovů. Ty jsou bezprostředně ohrožené a ty by bylo potřeba doplnit,“ říká Eva Volfová. Jak k neutěšené situaci došlo, k tomu je třeba vrátit se do historie.

Před revolucí využívalo statek JZD, v 90. letech pak družstvo vlastníků, které ale později, kolem roku 2000, zkrachovalo. Právě v této době se situace zkomplikovala. Zatímco pozemky pod statkem byly odprodány, budovy zůstaly družstvu. Nepřehledné situace využila firma, která údajně chtěla začít s opravou budov. Místo toho z chlévů vyřezala vazbu, odvezla krytinu i staré dřevěné trámy. To je v současné době ceněný artikl, který často nelegálně končí v zahraničí. Zmizelo taky barokní schodiště ze sýpky.

Hospodářský dvůr v Hřebečníkách

Případ šetřila policie a nakonec skončil u rakovnického soudu, který šéfovi firmy dokázal vinu. Ten už byl ale mezitím odsouzen za podobnou činnost u jiného soudu. Zachránit areál bude složité. Pokouší se o to spolek Zachraňme statky místních rodáků nebo chalupářů, který situaci sleduje.

O chátrající areál se začala zajímat i obec, respektive vedení vzešlé z loňských komunálních voleb. Podle starosty Václava Krůty (Nezávislí pro oživení Hřebečnicka) je potřeba aktivně hledat investora, který by chtěl statek opravit a oživit. Elektronická dražba areálu začíná 16. října 2019 v 11 hodin dopoledne a startuje na částce 316.340 korun. Sama obec Hřebečníky zatím svou účast zvažuje. Zřejmě by měla peníze na to statek koupit, rozhodně ale podle starosty Krůty nemá prostředky na jeho opravu.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.