Hospodská topinka s trhaným vepřovým masem a cibulkou pro herečku Markétu Hrubešovou
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali posluchače i herečku Markétu Hrubešovou do plzeňské restaurace v Praze U Sedlerů. Šéfkuchař Milan Březina je naučil dělat pravou hospodskou topinku s trhaným vepřovým bůčkem s okurkou a červenou cibulkou. Je to klasika a moc dobrá!
Ingredience na 4 krajíce chleba:
1 kg vepřového boku bez kosti
2 cibule
5 – 6 stroužků česneku
500 ml piva (50 : 50 tmavého a světlého)
sádlo na smažení
4 krajíce chleba
Na ozdobení:
2 kyselé okurky
1 červená cibule
Postup:
Maso nakrájíme na kostky 5 x 5 cm (maso se pak bude lépe trhat), osolíme a opepříme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme ho pivem, přidáme cibuli a česnek.
Maso přiklopíme a pečeme 12 – 15 hodin při 90 °C. Maso změkne tak, že po vyndání z trouby jdou od sebe jednotlivé nitě masa odtrhávat. Maso tedy pomocí dvou vidliček natrháme na jednotlivá vlákna. Výpek by měl být tak do 1/3 masa. Výpek s trhaným masem promícháme.
Topinky by se měly smažit na sádle, ale lze je upéct i nasucho.
Maso servírujeme na opečené topince a ozdobíme kyselou okurkou nakrájenou na plátky a červenou cibulkou nasekanou nadrobno.
Milan Březina
Pracuje jako šéfkuchař v plzeňské restauraci U Sedlerů v Praze. Má rád českou kuchyni, rád připravuje stejně minutky i jídla s pomalou přípravou vaření.
Restaurace U Sedlerů byla otevřena v červnu 2010 na místě bývalého pivovaru. Ten tam předtím zanikl po roce 1891. Podnik tak navazuje na dlouholetou tradici pohostinství v těchto místech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.