Hospodská topinka s trhaným vepřovým masem a cibulkou pro herečku Markétu Hrubešovou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Topinka s trhaným vepřovým masem
0:00
/
0:00

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali posluchače i herečku Markétu Hrubešovou do plzeňské restaurace v Praze U Sedlerů. Šéfkuchař Milan Březina je naučil dělat pravou hospodskou topinku s trhaným vepřovým bůčkem s okurkou a červenou cibulkou. Je to klasika a moc dobrá!

Ingredience na 4 krajíce chleba:

1 kg vepřového boku bez kosti

2 cibule

5 – 6 stroužků česneku

500 ml piva (50 : 50 tmavého a světlého)

sádlo na smažení

4 krajíce chleba

Na ozdobení:

2 kyselé okurky

1 červená cibule

Postup:

Maso nakrájíme na kostky 5 x 5 cm (maso se pak bude lépe trhat), osolíme a opepříme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme ho pivem, přidáme cibuli a česnek. 

Maso přiklopíme a pečeme 12 – 15 hodin při 90 °C. Maso změkne tak, že po vyndání z trouby jdou od sebe jednotlivé nitě masa odtrhávat. Maso tedy pomocí dvou vidliček natrháme na jednotlivá vlákna. Výpek by měl být tak do 1/3 masa.  Výpek s trhaným masem promícháme.

Topinky by se měly smažit na sádle, ale lze je upéct i nasucho.

Maso servírujeme na opečené topince a ozdobíme kyselou okurkou nakrájenou na plátky a červenou cibulkou nasekanou nadrobno.

Milan Březina

Pracuje jako šéfkuchař v plzeňské restauraci U Sedlerů v Praze. Má rád českou kuchyni, rád připravuje stejně minutky i jídla s pomalou přípravou vaření.

Restaurace U Sedlerů byla otevřena v červnu 2010 na místě bývalého pivovaru. Ten tam předtím zanikl po roce 1891. Podnik tak navazuje na dlouholetou tradici pohostinství v těchto místech.