Hospodská topinka s trhaným vepřovým masem a cibulkou pro herečku Markétu Hrubešovou
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali posluchače i herečku Markétu Hrubešovou do plzeňské restaurace v Praze U Sedlerů. Šéfkuchař Milan Březina je naučil dělat pravou hospodskou topinku s trhaným vepřovým bůčkem s okurkou a červenou cibulkou. Je to klasika a moc dobrá!
Ingredience na 4 krajíce chleba:
1 kg vepřového boku bez kosti
2 cibule
5 – 6 stroužků česneku
500 ml piva (50 : 50 tmavého a světlého)
sádlo na smažení
4 krajíce chleba
Na ozdobení:
2 kyselé okurky
1 červená cibule
Postup:
Maso nakrájíme na kostky 5 x 5 cm (maso se pak bude lépe trhat), osolíme a opepříme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme ho pivem, přidáme cibuli a česnek.
Maso přiklopíme a pečeme 12 – 15 hodin při 90 °C. Maso změkne tak, že po vyndání z trouby jdou od sebe jednotlivé nitě masa odtrhávat. Maso tedy pomocí dvou vidliček natrháme na jednotlivá vlákna. Výpek by měl být tak do 1/3 masa. Výpek s trhaným masem promícháme.
Topinky by se měly smažit na sádle, ale lze je upéct i nasucho.
Maso servírujeme na opečené topince a ozdobíme kyselou okurkou nakrájenou na plátky a červenou cibulkou nasekanou nadrobno.
Milan Březina
Pracuje jako šéfkuchař v plzeňské restauraci U Sedlerů v Praze. Má rád českou kuchyni, rád připravuje stejně minutky i jídla s pomalou přípravou vaření.
Restaurace U Sedlerů byla otevřena v červnu 2010 na místě bývalého pivovaru. Ten tam předtím zanikl po roce 1891. Podnik tak navazuje na dlouholetou tradici pohostinství v těchto místech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...