Houbový kuchař Oldřich Jindřich nafotil 1 500 druhů hub. Uvařit z nich dokáže kompletní menu včetně sladkého dezertu

11. září 2020

Amatérský mykolog Oldřich Jindřich vede mykologický kroužek, který v Hořovicích funguje už 36 let. Jeho specializací jsou kuřátkovité houby, ale radost mu udělá i košík plný hříbků. Do lesa chodí až do prvního sněhu a novou sezónu začíná už v lednu. Původní profesí je kuchař, a tak rád zkouší vařit z hub nejrůznější speciality. Z hub podle osvědčených receptů připraví kompletní menu: polévku, hlavní chod i sladký dezert.

„Rád houby nakládám do octa. Na různé kulinářské speciality je dobré, když máte různé druhy hub,“ listuje atlasem hub s osvědčenými recepty, který vydal spolu s kolegy Ladislavem Hagarou a Alešem Vítem. „Jako mykolog amatér mám rád, když najdu něco, co už jsem hodně dlouho neviděl nebo když je to nějaká vzácná houba, kterou si mohu nafotografovat.“

Z hub, které si přivezl nedávno ze Šumavy, si udělal smaženici, přírodní řízky a kváskové kyselo. Oldřich Jindřich se ale nebojí v kuchyni experimentovat a dokonce vyzkoušel recept na čokoládové arabesky z hlívy. „Dělá se to podobně, jako se dělá kandované ovoce,“ vysvětluje houbový kuchař. Použít se dá i rosolovec červený nebo rosolozub huspenitý, který v současné době roste na několika místech naší republiky. „Ty jsou velice vhodné na to kandování. Jako ovoce je nejdříve uvaříme v nějakém sladkém láku, necháme macerovat a potom to vyndáme a obalíme v čokoládě. Když to někomu dáte sníst, tak to nerozezná od arabesek. To jsou takové ty želé bonbóny obalené v čokoládě nebo v cukru.“

Zajímá vás, zda se dá vařit i z hadovky smrduté? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.