Houser, houska, Hus

22. červenec 2004

Dvakrát jsem tu teď mluvil na téma husaři a jejich kousky, nejdůležitější z toho, co jsem řekl, asi bylo, že pokud k husarským kouskům patřilo kradení hus, pak se tito vojáci podle toho nejmenovali, jejich pojmenování se slovanským husa nemá nic společného, vzniklo nejspíš z latinského cursarius, tedy lupič. Jsou ale v češtině slova, která významově s husami nesouvisejí, přesto ze slova husa pocházejí. Mám na mysli housera, housku a husity.

Slovem houser lidově říkáme neštěstí odborně zvanému bederní ústřel a ještě odborněji lumbágo, eventuálně hodně hovorově hexenšus. Což je v němčině ovšem slovo zcela neutrální, dokonce snad tak trochu vznešené. Výraz Hexenschuss lze totiž doslova přeložit jako čarodějčina střela, protože Hexen je německy čarodějnice. Mimochodem, Angličané mají pro housera velmi podobně motivované pojmenování, říkají mu elf-arrow, což znamená skřítkova střela. Čechy v zádech koušou obyčejní konkrétní venkovští houseři, Němci a Angličané tu protivnou bolest pojímají pohádkověji, tajemněji. Na housce nic tajemného není. Staročeské húska byla zdrobnělina od husa, protože podlouhlý tvar tohoto pečiva připomínal sedící husu. Existuje však i dnes nepřijímaná teorie, že slovo húska vzniklo ze starého českého guzka, což bylo pojmenování...hyždí.

Michal Novotný

Že příjmení Hus souvisí s pojmenováním ptáků zvaných husy, je zřejmé na první pohled. V případě Jana Husa to snad bylo takhle: onomu knězi se říkalo Hus, protože pocházel z jihočeského Husince, a ta vesnice se jmenovala podle hradu Hus, který dostal své jméno podle kopce Hus. A ten kopec se takhle jmenoval buď proto, že jeho tvar lidem připomínal husu, nebo proto, že se na něm s oblibou shromažďovaly divoké husy. Která z obou možností je pravdivá, odborníci neumějí rozhodnout. Husovým přívržencům dnes říkáme husité, což je slovo, které si zaslouží víc než času, než kolik ho tu dnes mám. Takže zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka