Houslista Jaroslav Svěcený vzpomíná na písničky, které provázely a ovlivnily jeho hudební život

Rodák z Hradce Králové je jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších současných českých houslistů. Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění u profesorů Františka Pospíšila a Václava Snítila. Vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera. 

Čtěte také

Je považován za proslulého popularizátora houslové hry. Jeho koncertní turné a festivalová vystoupení obdivovali posluchači v USA, v celé Evropě, Mexiku, Chile, Rusku, Maroku, Indonésii, Indii, Thajsku a řadě dalších zemí.

Natočil 44 CD a DVD s díly světových a českých autorů. Mnohé z nich byly oceněny jako zlaté i platinové. Jako první český houslista nahrál CD pro celosvětově známou nahrávací společnost Sony Classical. V roce 1996 převzal cenu Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost a roku 2010 převzal od hlavy státu Zlatou plaketu prezidenta republiky.

Čtěte také

Jaroslav Svěcený stál u zrodu a dramaturgie dnes již úspěšných festivalů: Smiřické svátky hudby, Klášterecké hudební prameny, pražské Tóny Chodovské tvrze, Kocianovo Ústí (Ústí nad Orlicí) a Jihočeské Nové Hrady.

Je zároveň uznávaným znalcem historie a stavby houslí významných houslařů 17. až 21. století a díky svým znalostem se stal vyhledávaným soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje. Zvláštní důraz klade na prezentaci a propagaci vynikajících českých mistrů 18.- 21. století.

Nevyhýbá se ani občasnému vystupování s uměleckými soubory z oblasti populární hudby.

autoři: Tomáš Katschner , baj
Spustit audio

Související