Houslový virtuóz Pavel Šporcl nabídl posluchačům koncerty vysílané z obýváku jeho domu v Říčanech

5. únor 2021

Houslový virtuóz Pavel Šporcl je známý po celém světě. Stejně jako jeho „pirátský“ šátek na hlavě a unikátní modré housle. Klasickou hudbu se snaží přibližovat široké veřejnosti. Když loni na jaře začala pandemie koronaviru, nabídl přímo ze svého obývacího pokoje v domku v Říčanech u Prahy houslové koncerty vysílané přes internet. Pozval tak své posluchače do svého přísně střeženého soukromí. A do Říčan zavede i vás v dalším dílu pořadu Tady to znám.

O živě přenášených koncertech klasické hudby z domu v Říčanech psaly všechny noviny a časopisy, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Podle nich byl Pavel Šporcl první klasický muzikant, který odehrál drive-in koncert. „Udělal jsem celkem sedmnáct večerních hodinových koncertů, takřka pokaždé s jiným repertoárem. A když zavřeli mateřské školky, tak jsem k tomu ještě vysílal každý všední den v poledne pro děti,“ říká houslista.

Původně žil se svojí rodinou v Netvořicích na Benešovsku, kde zrekonstruovali starý mlýn. „Když jsme sešli do sklepení, tak jsme zjistili, že jsou tam ještě ta stará mlýnská kola. A tak jsme podlahu v obýváku udělali prosklenou, aby na ně bylo vidět. Byli jsme tam jako v muzeu, bylo to nádherné,“ vzpomíná Pavel Šporcl.

Pavel Šporcl a Pavel Vítek

Potom se s rodinou na nějaký čas přestěhoval do Prahy. „Ale protože jsme rodina hudebníků a je nás hodně slyšet a potřebujeme taky hodně prostoru, řekli jsme si, že nám ta příroda a klid toho domu chybí a udělali jsme kompromis mezi městem a vesnicí a přestěhovali se do Říčan,“ popisuje muzikant. Říčany jsou podle jeho slov vyhlášené svým čerstvým ovzduším, což byl další bonus. „Od té doby, co tam bydlíme, vůbec nekašlu.“

V Říčanech moc rád chodí na procházky kolem rybníka jménem Jureček. „Je tam vyhlášená plovárna, kam se už za první republiky sjížděly významné osobnosti té doby. A také vyhlášená restaurace. Kolem jsou pak nádherné rozlehlé lesy, kam chodíme rádi s našimi psy,“ říká Pavel Šporcl.

S rodinou žije v Říčanech v části zvané Radošovice. „Díky mým koncertům z obýváku už dnes všichni vědí, že bydlíme v Kubelíkově ulici, což je pikantní, protože Jan Kubelík byl náš nejlepší houslista a jeho syn Rafael slavný dirigent. A to ještě není všechno. V našem okolí jsou další skvělé ulice: Mozartova, Čajkovského, Janáčkova, Martinů, Rybova. Nejspíš proto nás to zaválo právě sem,“ směje se houslista.

Jaký úžasný zážitek má coby muzikant právě z rybníka Jurečku, jakou novou desku pro své fanoušky natočil a co chystá v nejbližší době, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio