Hovězí karabáček na černém pivu s celerovým pyré doporučuje i doktorka Kateřina Cajthamlová

Pořádný kus hovězího masa na sádle s tmavou omáčkou z piva ochutnala doktorka Kateřina Cajthamlová a byla nadšená. Překvapila ji i chuť celerového pyré, které připravil šéfkuchař Eduard Petrák v restauraci Svatojánský dvůr v Praze na Střížkově. Prostě povedený oběd, který zvládnete i vy.

Hovězí karabáček na černém pivu

Ingredience:

4 – 5 cibulí

5 – 6 mrkví

300 g slaniny

2 snítky tymiánu

1 snítka rozmarýnu

6 kuliček nového koření

3 bobkové listy

10 kuliček černého pepře

1 kg hovězího karabáčku

4 polévkové lžíce sádla

1 litr černého piva

4 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce worcestru

Postup:

Cibuli i mrkev nakrájíme na půlkolečka, slaninu nakrájíme na proužky. Do hrnce dáme rozpustit sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme slaninu, zarestujeme a vložíme mrkev. Potom přidáme maso vcelku, aby se zatáhlo a zezlátlo. Nakonec přilijeme černé pivo a pomalu dusíme v troubě při 80 °C asi 10 hodin.

Po upečení maso vyjmeme z omáčky, omáčku zavaříme, promixujeme a dochutíme 4 lžícemi rajčatového protlaku. Přidáme sůl, pepř, bylinky a lžíci kvalitního worchestru. Prohřejeme.

Maso nakrájíme na plátky a prohříváme v hovězím vývaru, aby zůstalo teplé před podáváním.

Celerové pyré

Ingredience:

1 větší celer (nebo 2 menší)

sůl

pepř

¼ lžičky muškátového květu

500 g bramborového pyré

100 g másla

Postup:

Celer očistíme, pokrájíme, osolíme a rozvaříme. Potom rozmixujeme a ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Smícháme s bramborovým pyré, které připravíme tak, že uvaříme oloupané brambory, přidáme máslo, rozmixujeme. Mícháme v poměru 2:1.

Eduard Petrák

Ve Svatojánském dvoře vaří především českou kuchyni, ale miluje i ryby a mořské plody. V kuchyni nejraději věci organizuje, čehož se mu v roli šéfkuchaře hodně dostává. Je usměvavý a rád se podělí o recepty.

Během návštěvy jsme dostali k ochutnání i sladký dezert a výbornou kávu. Bylo to milé setkání, u kterého byla i doktorka Kateřina Cajthamlová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.