Hrabalova chata v Kersku se do roku 2024 dočká nové expozice. I se spisovatelovými věcmi

22. listopad 2021

Středočeský kraj plánuje koupit chatu Bohumila Hrabala v Kersku. Prostory, kde spisovatel sepsal svá nejznámější díla, chce následně zpřístupnit veřejnosti.

Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ale budou moci chatu prohlédnout dříve, například při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Expozice by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím takzvané rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti.

"Na pozemku zároveň vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky," řekl v pondělí novinářům krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).

„Rádi bychom, aby prostředí chaty bylo co nejvíc autentické. Chceme tam ale také, protože tam došlo ke stavebním úpravám, které jsou nevratné, zapojit moderní prvky, jako je rozšířená realita, aby bylo možné vidět, jak interiér vypadal v době života Bohumila Hrabala,“ uvedl Švenda. Návštěvníci si původní prostory budou moci prohlížet pomocí aplikace v mobilech a porovnávat je s realitou.

Odkoupení někdejší Hrabalovy chaty schválili minulý týden krajští radní, s návrhem musejí ještě souhlasit zastupitelé. Objekt se v létě objevil v nabídce realitní kanceláře, prodávající za něj původně požadoval 11,9 milionu korun. Jednáním se cenu podařilo o dva miliony snížit.

autor: Markéta Šulejová | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio