Hračky pro psy, které mají smysl

25. září 2021

Aportovací kroužky nebo talíře, přetahovadla, dentální hračky, které posilují žvýkací svaly, hlavolamy, čichací koberečky, do jejichž záhybů se schovávají pamlsky, hračky, které lze naplnit dobrotami a mnoho dalších. Hraček pro psy, které vydrží a mají smysl, je nepřeberné množství. Podle čeho vybírat a jak je používat? 

K čemu hračky používat objasňuje Zuzana Sequensová z e-shopu Spokojený pes.cz: „Na hru s majitelem, to jsou aporty nebo různá přetahovala. Na žvýkání, tedy hračky, které posilují žvýkací svaly. Anebo pomáhají čistit chrup, to jsou takzvané dentální hračky. V neposlední řadě mohou hračky rozvíjet mozkovou činnost nebo čich, sem patří interaktivní hračky, hlavolamy nebo koberečky, do jejichž záhybů se schovávají pamlsky a psi se je pomocí čichu snaží objevit. A pak si na nich mohou pochutnat.“

V koberci se záhyby pes vyhledává pamlsky, procvičuje čich, zabaví se

Hračky pro psy můžeme rozdělit do několika kategorií:

  • plyšové a látkové hračky,
  • přetahovací
  • dentální
  • plovoucí
  • svítící
  • aporty (míčky, frisbee, činky, pešky)
  • odolné
  • interaktivní

Podle čeho hračky pro psy vybírat? Podle účelu, k čemu má hračka sloužit a také podle toho, jak velký ničitel pes je. „Velikost hraček přizpůsobím plemeni. Pro přetahování si vezmu hračku, kterou budeme moci oba dva chytit, a pro aportování něco, co se bude dobře házet. Na žvýkání pořídím odolnou nebo plnící hračku, a plyšáky nechám spíš pro jemné a něžné pejsky a pro štěňátka.“ vysvětluje Zuzana Sequensová.

Při výběru hračky bereme ohled na věk a rasu psa, zejména kvůli velikosti hračky. Pak i na povahu psa, protože jsou velcí jemní psi a nebo malí ničitelé. Některé hračky se vyrábí v různých velikostech a výběr lze přizpůsobit konkrétnímu psu (typicky létající talíře, přetahovadla, míčky nebo plnící hračky), jiné jsou zas jen v jedné velikosti (například plyšáci či latexové pískací hračky).

Obezřetní buďte při aportování různých kusů dřev. Ostrá zakončení mohou psa poranit a nezřídka končí na veterině.

Některé hračky a jejich použití popisujeme v reportáži. Poslechněte si.

Spustit audio