Hrad Křivoklát láká na Knížecí Velikonoce. Nádvořím se line hudba i vůně dobrot z udírny

16. duben 2022 20:05

Knížecí Velikonoce lákají na Křivoklát milovníky historie i dobrého jídla. Nádvořím včera zněly fanfáry i klapot koňských kopyt. Za zábavou tam vyrazilo několik tisíc výletníků.

Tradiční velikonoční jarmark nabízí širokou nabídku zboží ve stáncích, které se táhnou od hlavní příjezdové cesty až na první nádvoří. Vůně kapřích hranolků, grilovaných klobás a sýrů z udírny útočí na chuťové buňky a někteří návštěvníci se vrhli do tance. Je vidět, že se lidé po zimě chtějí zase bavit a užívají si probouzející se přírodu, otevřené prohlídkové okruhy i krásné výhledy z cimbuří hradu na okolní lesy.

Celodenní program bude na prvním nádvoří pokračovat i v neděli. Nebude chybět lidová muzika, loutkové divadlo Před branou, kejklíř Vojta Vrtek a v 11:00  a ve 14:00 hodin se návštěvníkům přijede ukázat i kněžna, která předvede tanec na koni. Na stáncích můžete zakoupit velikonoční kraslice, dekorace z přírodních materiálů i pomlázky.

Na nádvoří je otevřeno také několik dílniček pro děti, které si mohou vyzkoušet ražbu historických mincí, výrobu velikonočních dekorací z ovčí vlny nebo si sestavit vlastní velikonoční řehtačku. Pokud se vydáte na prohlídku hradu, čeká vás nádherná hradní kaple, Královský a Rytířský sál, proslulé vězení i mučírna. Vyšplhat se můžete i na věž s vyhlídkovým ochozem. Malebný hrad dříve vyhledávali umělci a dnes je oblíbeným místem filmařů. Otevřeno bude mít i na Velikonoční pondělí, ale už bez zábavného programu na nádvoří.

autoři: Barbora Kvapilová , Von
Spustit audio