Hrad Švihov na Plzeňsku můžete nově obdivovat i z hladiny vodního příkopu

18. březen 2014
Česko – země neznámá

Vodní hrad Švihov je skvostem, který stojí za to vidět zblízka, a to pokud možno ze všech stran a ještě lépe opakovaně. Unikátní je na Švihově dochovaná část vodního příkopu. Z něj budete moci už od letošní sezóny vyzkoušet novinku – půjčit si loďku a vlastní silou, za pomoci vesel, zdolat přibližně půl kilometru po proudu k náhonu a tu samou vzdálenost proti proudu zpět.

Zažijete tak zcela nový pohled na hrad Švihov z vodní hladiny. Můžete se třeba plně odevzdat svojí fantazii a představovat si, že jste dávnými středověkými dobyvateli a pokoušíte se dobýt hrad z vody. Na lodičce můžete ale také třeba jen relaxovat a užívat si atmosféru blízkosti impozantního kamenného hradu a okolní krásné přírody jižního Plzeňska.

Projížďka na dřevěné pramici, která dosud sloužila hlavně k údržbě vodního příkopu, vám zabere přibližně třicet minut, takže pokud se na vodní hrad Švihov chystáte poprvé, stihnete spolu s plavbou vodním příkopem i klasickou prohlídku hradu.

Jeden ze dvou současných strážců hradu

V turistické sezóně můžete vidět i jindy nepřístupné prostory hradu

Dvakrát do roka, například u příležitosti Mezinárodního dne památek v dubnu, zpřístupňují na Švihově různé části hradu jindy veřejnosti nepřístupné. Letos by to měly být podkrovní prostory nad hospodářskými budovami. Aktuality je podle kastelána Lukáše Bajčuka nejlepší sledovat na internetových stránkách hradu www.hradsvihov.cz.

Postavit dokonale chráněný objekt s důmyslným zařízením schopným v mžiku zaplavit okolí vodou, a to včetně vnitřního nádvoří hradu, a zase ji vypustit, aniž by hrad utrpěl újmu, to vyžadovalo nejen velkou představivost, ale také značné stavitelské zkušenosti.

Část dochovaných trámů původního dřevěného podsebití z 16. století

Vodní hrad Švihov byl postaven pány z Rýzmberka, jedním z nejmocnějších šlechtických rodů své doby v Čechách. Dává o sobě vědět už z dálky, přestože nestojí na vyvýšeném kopci, jako řada tehdejších sídel a opevnění. Kromě vodního příkopu byl chráněný těžko průchodnou bažinatou krajinou.

Od sedmnáctého století do konce druhé světové války se hrad využíval výhradně jako hospodářské stavení. Díky tomu je zachovalý tak, jak skutečně vypadal v době svého největšího rozkvětu. Hrad Švihov je Národní kulturní památkou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio