Hrad Svojanov se chlubí celou řadou unikátů. Navíc představuje i modely hradů a zámků

19. srpen 2021

Hrad Svojanov poblíž města Bystré v Pardubickém kraji patří k nejstarším kamenným hradům v Česku. Pochlubit se může celou řadou unikátů. Například jedinou gotickou zahradou ve střední Evropě. Návštěvnické okruhy vedou i do Domu zbrojnošů. Na jeho půdě vznikla stálá expozice modelů našich slavných památek. K vidění je tam na sto českých hradů a zámků.

Autorem expozice a modelů památek je Miloš Dempír. Zatímco modely tvoří od dětství, kastelánem hradu Svojanova se stal před 14 lety. A protože má památky velmi rád, koupil loni zchátralý zámek Poláky v severních Čechách, který opravuje. A jak jinak, slepuje i jeho modely.  

Sbírka maket českých a několika slovenských památek Miloše Dempíra dotváří půdní prostor Domu zbrojnošů. Už v 15. století v domě sídlila hradní posádka. Objekt je jedinečný tím, že nebyl nijak významně přestavovaný. Součástí jeho krovu jsou středověké prvky, včetně značek tesařů a truhlářů. Díky expozici modelů památek si tak návštěvníci mohou prohlédnout i tento zajímavý prostor.

Klasické vystřihovánky i autorské modely

V expozici si můžete prohlédnout modely, vytvořené z klasických modelářských kolekcí, které jsou dostupné v obchodech. Miloš Dempír ale v posledních letech pracuje hlavně na autorských modelech. „Byl jsem fanda do památek a měl jsem spoustu oblíbených, ale jejich vystřihovací modely neexistovaly A tak jsem si je začal vyrábět sám,“ vysvětluje Miloš Dempír.

Kastelán hradu Svojanov Miloš Dempír

Výroba autorských modelů je velmi složitá. „Nebytné je sehnat půdorysy objektů. Když se zadaří, tak i nákresy stěn. Samozřejmě potom celou řadu fotografií. Pak už je možné model rozkreslit. Autorské modely se mi doma už začaly hromadit, a tak jsem je postupně zmenšoval a zmenšoval, až začaly vznikat miniatury hradů a zámků. Doma má člověk podmínky omezené, ale tady na hradě se ten prostor nabízel. Stálou expozicí jsem vlastně navázal na úspěšnou výstavu modelářů, která v Domě zbrojnošů byla jako první,“ dodává kastelán.   

K modelům přivedla Miloše Dempíra jeho babička. „Hodně jsme cestovali. Můj první model, klasická vystřihovánka, byl model letohrádku královny Anny, tedy Belvedéru na Pražském hradě, následovala Červená Lhota. K těm, co byly nejnáročnější, určitě patří Hrádek u Nechanic. Není až tak velký, ale je propracovaný do těch nejposlednějších detailů. Třeba jeden komín tvoří osm dílů. Jsou tam plastické římsy, plastické členění oken, zkrátka všechno to, co člověk v reálu dokáže okem zachytit,“ přibližuje Miloš Dempír.

V současné době pracuje Miloš Dempír na modelu zámku Poláky. Barokní objekt v severních Čechách koupil v loňském roce a postupně ho s partou přátel opravuje. „Nedávno byl zámek Poláky vydán i jako vystřihovánka, takže ten jsem si pořídil, ale kromě toho už pracuji na vlastním modelu, ruční verzi, která se od té sestavovací samozřejmě liší,“ dodává závěrem kastelán hradu Svojanova a nadšený modelář.

Spustit audio