Hrad Točník přivítal po koronavirové pauze desítky návštěvníků. Největší zájem je o nedávno zrekonstruované prostory

8. květen 2021

Na začátku května byly pro veřejnost zpřístupněny první památky. V našem kraji tak můžete navštívit například hrad Křivoklát nebo Krakovec. Na jednu zakoupenou vstupenku si navíc o víkendech můžete prohlédnout i hrady Točník a Žebrák.

Poté, co v roce 1395 Žebrák vyhořel, nechal si král Václav IV. na sousedním kopci vybudovat Točník jako svůj sídelní hrad. Točník je oblíbeným cílem rodinných výletů nejen díky své majestátnosti, ale i mnoha zvířatům, které našly v podhradí svůj domov – například oblíbená dvojice medvědů nebo stáda obcí a koz.

Největší zájem je o nově zrekonstruované prostory, které byly zpřístupněné teprve před třemi lety a díky dlouhým uzávěrám hradu je návštěvníci objevují až nyní. Je tam k vidění i truhla ze 14. Století. „Tam byl uchováván královský poklad český, jeho jedna čtvrtina, “ prozradil kastelán Petr Zemánek.

Na hradě je zrekonstruovaný i krov a ve 4. patře jsou připravené i bedny, které využijí zejména děti. „Rodiče tu mohou děti „vypustit“, vidí je, jak tu skotačí,“ dodal kastelán

autoři: Markéta Vejvodová , Von | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio