Hrad Trosky nabízí úžasné výhledy do krajiny

23. červenec 2018

Nejznámějším symbolem Českého ráje je zřícenina Trosky. Hrad nechal na ojedinělém skalnatém ostrohu vybudovat Čeněk z Vartemberka, kterého zaujaly přirozené obrané vlastnosti skal.

Nejznámějším symbolem Českého ráje na severu Čech je zřícenina hradu Trosky. Na konci 14. století ho na ojedinělém skalnatém ostrohu nechal vybudovat Čeněk z Vartemberka. Skála viditelná z širokého okolí už tehdy nesla název Trosky a pro svůj nezvyklý tvar připomínající vidle a černou barvu čediče byla považována na sídlo pekelných sil. Čeňka ovšem zaujaly především přirozené obrané vlastnosti skal a možnost kontrolovat z nich okolí.

Dnes je hrad Trosky vyhledávaný především kvůli nádherným výhledům nejen do Českého ráje. Vyhlídkovou věž pod Pannou nechal už v 19. století vybudovat tehdy nový majitel Jan Lexa z Aehrenthalu. Velkolepě plánovaná stavba zůstala nedokončena, ale i tak hrad fascinoval básníky, malíře a romantiky. Nejvýraznější novinkou v našich časech bylo v roce 2000 dobudované schodiště na věž Babu.

Na hřebenu mezi oběma sopečnými komíny z období třetihor vyrostl vnitřní hrad s obytnými paláci a na skalách samotných pak obranné a zároveň i obytné věže pojmenované Panna a Baba. Čedič odtěžený ze skal posloužil k stavbě hradního opevnění, jehož šířka dosahuje až dvou metrů.

Spolu s později dobudovaným předhradím měl hrad Trosky tři obrané pásy a stal se nedobytným. Alespoň vojensky v dobách jeho osídlení. Na Troskách si vylámali zuby husité, kteří hrad obléhali roku 1424 v čele s Janem Žižkou, neuspěli ani Sirotci. Zřejmě koncem roku 1427 se lstí hradu zmocnila loupeživá cháska pod vedením rytíře Šofa a jeho druha Švejkara, kteří se na hradě s posádkou dvou set mužů ubránili i zemskému vojsku. Sláva hradu začala v 16. století upadat, a tak za třicetileté války opuštěný hrad vyplenili a vypálili Švédové.

Skvělá obranná poloha hradu poněkud omezuje jeho dostupnost i dnes. Od parkoviště čeká návštěvníky tři čtvrtě kilometru dlouhá, v závěru hodně strmá cesta a v areálu samotném pak schodiště na vyhlídkovou věž i na věž Babu. Na Troskách se během turistické sezóny koná řada akcí, včetně letního kina. Více informací včetně otevíracích hodin, dopravní dostupnosti a vstupného najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu https://www.hrad-trosky.eu/cs.

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři