Hrad Zvíkov stojí na půvabném místě soutoku dvou řek Vltavy a Otavy. Zdobí ho tři různé věže

28. srpen 2019

Skalnatý ostroh nad soutokem Vltavy s Otavou na Písecku na jihu Čech lákal lidi už od pradávna. První osídlení skály vysoko nad vodami řek je doloženo z doby bronzové, lidé tam ale zřejmě bydleli už předtím. Nicméně většina důkazů o působení člověka vzala za své ve 13. století, když se na skále začal stavět impozantní královský hrad.

„Zvíkov je pravou perlou mezi hrady země České na každý způsob“, napsal v 19. století historik August Sedláček. Jeho vzletná chvála má platnost i dnes, a to i přesto, že mezitím údolí pod hradem zatopily vody Orlické přehrady a i stav samotného hradu značně pozměnily necitlivé zásahy člověka.

Hrad založil Přemysl Otakar I. V rukách českých králů zůstal až do začátku 14. století, kdy se dostal do majetku mocného rodu Rožmberků. Zvíkov sice později Karel IV. vykoupil zpět a opět převedl pod správu českých králů, ale po necelých sto letech ho znovu vlastnili Rožmberci. Během následujících věků se pak mezi majiteli vystřídalo několik šlechtických rodů. Posledním majitelům, Schwarzenbergům, zabavil hrad Zvíkov stát, takže památka má od roku 1950 status státního hradu.

Zvíkov patří mezi oblíbené turistické cíle. Každý rok památku navštíví několik desítek tisíc lidí. Návštěvníci se po hradě procházejí volně bez průvodce. V přízemí mohou navštívit expozici věnovanou místním archeologickým nálezům, podívat se do sklepení nebo si projít zbytky původních královských komnat, ze kterých je nádherný výhled do okolí.  Prohlídka končí hradní kaplí, která byla postavena v druhé polovině 13. století a je vyzdobená nástěnnými malbami. 

Zvíkov má také tři věže. První z nich se nachází hned u vstupu do hradního areálu a říká se jí Hláska. „Sloužila jako ryze obranná a zároveň byla brána jako místo, kde by se v případě dobytí hradu obránci stahovali a kde by se snažili ještě nějakou dobu setrvat,“ říká kastelán Zvíkova Aleš Kadlčák.

Druhou věží je Hlízová věž nebo také Černá. „Tato věž má dokonce tři názvy. Někdy se jí totiž také říká Markomanka. To proto, že se v první polovině 19. století objevila romantická teze, že věž může pocházet z 2. století našeho letopočtu,“ vysvětluje kastelán.

Třetí věž nese jméno Červená. Ze všech tří věží je nejméně nápadná, protože se tak trochu ztrácí v hradní zástavbě a v zeleni. A jméno má pravděpodobně podle červené střechy.

K hradu Zvíkovu vede pohodlná silnice, která je ovšem pro automobily uzavřená. Auto je možné zanechat na jednom ze dvou placených parkovišť poblíž hradu nebo na některém z obecních neplacených parkovišť v nedalekém Zvíkovském podhradí. Aktuální návštěvnické informace najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu https://www.hrad-zvikov.cz/cs

Spustit audio