Hrádek v Rýmařově je dokladem nejstaršího osídlení města. A hostí geologickou expozici Jesenicka

23. říjen 2018
Česko – země neznámá

Kdybyste se podívali z ptačí perspektivy na malé návrší poblíž centra Rýmařova, městečka na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji, uviděli byste rýsující se základy jakési stavby. V dávných dobách tam stával hrádek a našly se tam také nejstarší doklady o osídlení města. Kromě toho je to ale také místo, kde si můžete prohlédnout celou geologickou stavbu Jeseníků.

Malou vyvýšeninu najdete poblíž současného centra města, náměstí Míru. Na ní v dávné minulosti vzniklo patrně nejstarší středověké opevněné místo Rýmařovska. Už v předkolonizačním období, tedy před rokem 1250, zde v hustých lesích vzniklo správní centrum oblasti přemyslovského státu.

V poslední třetině 13. století byli do této nehostinné krajiny králem nalákáni němečtí osadníci. Chopili se příležitosti, vybudovali město (1260 až 1278) a správní centrum na pahorku nad Podolským potokem zmodernizovali na městský hrad. Na konci 13. století jej pak zapojili do obranného systému Rýmařova. A protože kolonisté měli na rozdíl od starousedlíků zkušenosti s těžbou a se zpracováním drahých kovů, začali tavit zlato z okolních dolů a rýžovišť. 

Časem se ale jeden z majitelů Hrádku nepohodl s moravským markrabětem. Následkem toho byl pak Rýmařov i spolu s městským hradem do základů vypálen. Psal se rok 1405. Město sice z popela povstalo, hrad už ovšem nikoli. V průběhu dalších věků jeho místo obsadily masné krámy a později hrnčíř, který zde až do 17. století vyráběl exkluzivní bílou keramiku. Teprve rozsáhlé archeologické průzkumy vedené v letech 1969 až 1988 prokázaly historickou hodnotu tohoto místa a existenci zapomenutého hradu.

Dnes slouží návrší Hrádku venkovní expozici Muzea Rýmařov. Jednak zde najdete kameny naznačený půdorys bývalého hradu a jednak pozoruhodnou geologickou expozici. Na rozdíl od půdorysu hradu, který musíte hledat v trávě, je tato expozice opravdu nepřehlédnutelná. Balvany úctyhodných rozměrů jsou rozmístěny v půlkruhu a každý z nich je opatřen cedulkou. Při jejím čtení si laik zláme jazyk, geolog zaplesá. Na jednom místě se mu totiž odhalí celá geologická stavba rýmařovského okolí. Tedy oblastí především Nízkého a částečně i Hrubého Jeseníku.

Geologická expozice je volně a celoročně přístupná. A bude-li vám přát počasí, určitě se vydejte i naučnou stezkou Strálek až k dalšímu zaniklému hradu. Anebo navštivte místní muzeum, kde se mimo jiné seznámíte i s archeologickými nálezy z tohoto místa. 

Spustit audio