Hrášek v něm nechybí! Obnovený Mendelův skleník na Starém Brně se otevřel veřejnosti

14. listopad 2022 10:30

Uprostřed malého parku v areálu augustiniánského opatství v Brně stojí moderní skleník. Otevřel se v sobotu 12. listopadu na tom samém místě, kde křížil genetik Johann Gregor Mendel rostliny hrachu. Díky tomu vytvořil základní poznatky o dědičnosti.

Čtěte také

Co všechno bylo potřeba v rámci obnovy udělat?

Z toho původního skleníku zbylo jen torzo. Archeologové odkryli obvodové zdi a našli nějaké drobnosti, třeba květináče. Původní skleník moc dlouho nefungoval. Postavit ho nechal v roce 1854 mentor Mendela opat Cyril František Napp. V 70. letech 19. století však skleník poškodila vichřice. Až do 60. let minulého století sice v parčíku stál, ale byl velmi zchátralý. A tehdy se zboural. Ještě nedávno na jeho pozůstatcích stály stoly a židle kavárny, která v areálu je.

K čemu bude teď skleník využívaný? A bude se v něm pěstovat i hrášek?

Bez hrášku by to nešlo! Lidé si budou moct prohlédnout všechny fáze vývoje hrachu. A jakmile doroste, tak si ho budou moct i utrhnout a ochutnat. Ale ten původní účel, kdy skleník sloužil jako taková zahradní vědecká laboratoř, ustoupí. Teď je to moderní stavba, ve které budou přednášky nebo třeba kulturní akce. Plány na obnovu Mendelova skleníku sahají do roku 2018, ale samotné stavební práce začaly letos v únoru. Celý projekt stál necelých 50 milionů korun.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související