Hřejivá a léčivá polévka našich babiček, to je slepičí kaldoun Petry Neubauerové ze Zadní Třebaně

Už naše babičky věděly, že slepičí polévka dokáže vyléčit nachlazené, pomůže rodičkám a zahřeje. Takovou vydatnou polévku zvanou slepičí kaldoun s drožďovými knedlíčky nám uvařila Petra Neubauerová ze Zadní Třebaně. Byla dokonalá.

Slepičí kaldoun

Ingredience:

1 slepice
3 litry studené vody
2 lžičky soli
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
3 mrkve
1 menší cibule
2 stroužky česneku

Na jíšku:

40 g másla
3 lžíce hladké mouky

Na drožďové knedlíčky:

50 g másla
1 malá cibule
2 kostky droždí
2 stroužky česneku
1 celé vejce
1 špetka soli
1 špetka mletého pepře
1 lžíce pažitky najemno
150 g strouhanky

Na dochucení:

1 špetka chilli
1 špetka curry koření
150 ml smetany (33% tuku)

Postup

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme oloupanou mrkev, cibuli (neoloupanou a nakrájenou na čtvrtky), nové koření, pepř, celé stroužky česneku, sůl a nakonec slepici, kterou naporcujeme na větší kusy mimo drůbků. Vývar dáme vařit na malý plamen a táhneme i 10 hodin. Vývar získá lepší a výraznější chuť. Můžeme ho připravit ale i v Papinově hrnci během 1 hodiny.

Po uvaření vývar scedíme. Maso a mrkev si dáme stranou. Maso zbavíme kůže a natrháme ho v ruce na jednotlivá vlákna. Mrkev nakrájíme na proužky. Vývar vrátíme na sporák a přivedeme ho k varu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na velmi malé kousky nakrájenou cibulku. Potom přidáme rozdrobené droždí a rozpustíme ho na kaši. Pánev vypneme a necháme směs vystydnout.

Po vychladnutí dáme do mísy směs droždí a cibulky, přidáme vejce, sůl, drcený pepř, drcený česnek, najemno nakrájenou pažitku a nakonec směs zahustíme strouhankou. Směs by se neměla lepit na mísu ani na vařečku, z těsta se dělají v dlani malé knedlíčky, které by měly být měkké, aby po uvaření byly kypré.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Jíškou zahustíme vývar a povaříme aspoň 15 minut. Pak v polévce zavaříme drožďové knedlíčky a počkáme, až vyplavou. Dále přidáme nakrájenou mrkev a maso.

Dochutíme špetkou chilli a kari a lehce povaříme. Po vypnutí přidáme smetanu a můžeme podávat.

Petra Neubauerová

Recept na slepičí kaldoun získala od své tchyně před 30 lety a od té doby ho vaří. Vylepšila ho přidáním špetky chilli a kari, to kvůli pikantnosti a barvě.

Přivítala nás ve své velké kuchyni, kterou se vysnila a před 5 lety nechala udělat. Na stole byly připravené chlebíčky, kuřecí popcorn, zelenina i sladké. Bylo to úžasné pohoštění. Zažili jsme veselé chvíle a pohodu, jak bývá zvykem při našich návštěvách.

Patrik Rozehnal a Petra Neubauerová