Hromadné čipování psů veterinářem využily v Ohařích na Kolínsku desítky majitelů zvířat

27. říjen 2019 17:30

Majitele psů svolává na náves obce Ohaře místní rozhlas. Oznamuje, že za chvíli začíná čipování. Označení psů je od ledna příštího roku ze zákona povinné. Bez něj bude i očkování proti vzteklině neplatné. Majitelé psů si musí připravit očkovací průkaz a 450,- korun.

Paní Špinková má s sebou dva zlaté retrívry, takže ji celá akce přijde na 900 korun. „Já do nich dám, co potřebujou,“ usmívá se majitelka. Toho, že bude čipování její psy bolet, se neobává.

 „Čipování samo o sobě je podobné jako vakcinace. Na tu jsou lidé zvyklí u každého veterináře,“ vysvětluje zvěrolékař Oldřich Poříz, který si v místní klubovně právě připravuje vybavení. „Jediný rozdíl je to, že jehla, kterou se zavádí čip, je o něco silnější, ale psi to dobře snášejí," dodává.

Veterinář používal různé druhy čipů podle velikosti psů - foto Bára Kvapilová.jpg

Čip musí následně majitel zaregistrovat do jednoho z osmi registrů, některé z nich jsou bezplatné, jiné zahrnují jen určitá plemena nebo čipy stejného výrobc

Veterináře pozvalo do obce vedení Ohařů, aby lidem usnadnilo nutnost cestovat se zvířaty do ordinace. Účetní Lenka Vítová spočítala, že na hromadné čipování majitelé přihlásili 23 psů.

Veterinář používal různé druhy čipů podle velikosti psů - foto Bára Kvapilová.jpg
Spustit audio