Hromnické červené jezírko na Plzeňsku je přírodní památka i světový unikát

7. duben 2014
Česko – země neznámá

Máte rádi nevšední zážitky a zajímavá místa? Pak určitě musíte na výlet k hromnickému jezírku s červenou vodou na severu Plzeňska.

Jak vzniklo? U obce Hromnice se od 16. století těžila břidlice. Z té se náročným způsobem získávala kyselina sírová. Místní důl byl jediným dolem na světě. Monopol na výrobu dýmavé kyseliny sírové neboli Vitriolu držela hromnická výroba až do poloviny 19. století, kdy v Anglii vynalezli syntetický způsob výroby.

Břidlici bylo tehdy nutné těžit ze stále větší hloubky, a tak rukou člověka vznikla obrovská jáma s okolními haldami odpadní břidlice. Lom se postupně zaplavil vodou, ovšem ne jen tak ledajakou. Zdejší voda je prosycena roztokem kyseliny sírové a nic živého v ní proto nevydrží. Je zabarvena do červena. A to atmosféru místa ještě umocňuje.

Dalo by se říct, že mrtvá voda zmiňovaná v pohádkách, se nachází právě tady, v jezírku u Hromnice. A to samo o sobě napovídá, že místní voda rozhodně není vhodná ke koupání.

Příroda bojuje

U Hromnického jezírka to vypadá jako na Islandu

Vytěžené břidlicové haldy kladou okolním stromům nelehký úkol. Vyrovnat se s nedostatkem živin a vody. Odpovědí jsou houževnaté borovice a břízy. Uvidíte tu různé tvary stromů zkoušených nepřízní životních podmínek. Dříve v okolí jezírka převládaly především břízy. Z nich už tu dnes uvidíte většinou jen ztrouchnivělé kmeny, postupně se sesouvající do jezírka.

K hromnickému jezírku se dostanete po stezce přímo z obce Hromnice. U jezírka ale buďte velice opatrní. Pamatujte, že se pohybujete po břidlicové suti, která nemusí být, zejména po vydatných deštích, zcela stabilní. Dole by vás čekala asi ne zrovna příjemná koupel v sice slabém, ale přeci jen roztoku kyseliny sírové.

Samá vitriolová břidlice

Po stranách jezírka vás určitě zaujmou překrásně vybarvené haldy vytěžené břidlice z bývalého dolu. Ve slunečním světle dokáží vykouzlit roztodivné barevné odstíny připomínající duhové hory na Islandu. Kdyby Jules Verne nezasadil svůj román Cesta do středu země na Island a znal toto jezírko, možná by literární vstup do středu země byl právě u Hromnice.

autor: Pavel Halla
Spustit audio