Hrušková zmrzlina z Kladna zabodovala v evropské soutěži zmrzlinářů. Postupuje tak do světového finále

7. září 2021

Česká zmrzlina zabodovala v soutěži nejlepších evropských zmrzlinářů. Šampionát Gelato Festival World Masters se konal v italské Bologni. Skvělé druhé místo tam vybojovala zmrzlina z rodinné firmy ŇAM ŇAM z Velké Dobré. Jejich hrušková zmrzlina tak zamíří na světové finále, které by se mělo odehrát letos v prosinci.

Historie rodinné firmy ŇAM ŇAM se začala psát před 28 lety. Tehdy si Březinovi pronajali malou cukrárnu v Amálské ulici v Kladně. Kavárník Radek Březina měl na cukrárnu hezké vzpomínky z dob svého dětství, právě tam totiž s babičkou chodil jako malý kluk. „O zmrzlině jsme nevěděli vůbec nic, jenom to, že ji máme rádi,“ vzpomíná Radek Březina na počátky rodinné firmy.

Zmrzlina Letní hruška z Kladna letos zaujala odbornou porotu na evropském finále soutěže Gelato Festival World Masters. Zmrzlinářka Martina Březinová musela nejprve uspět v náročném národním kole soutěže. Finále se potom odehrálo v italské Bologni. Kvůli epidemickým opatřením však část soutěže probíhala přes internet.

„Měli jsme za úkol natočit video o té zmrzlině, o provozovně a o nás,“ vysvětluje Martina Březinová. Zmrzlinová směs putovala do Itálie mrazicím expresem. Zmrzlinářka potom přes internet dohlížela na hladký průběh přípravy zmrzliny a odpovídala porotcům na otázky. Mistry italského gelata prý zaujala nejen chuť, ale i jemná struktura zmrzliny.

Letní hruška je osvěžující sorbet s chutí šťavnatých hrušek. „Jsou to hrušky klapovky,“ vysvětluje Radek Březina. „Letos máme trošičku strach, protože úroda hrušek je horší, ale snad je seženeme v dostatečném množství.“ Rodinná firma ŇAM ŇAM vyrábí desítky druhů zmrzlin podle vlastních receptur, převážně ze sezónního ovoce. Všem prý věnují stejnou péči jako vítězné Letní hrušce.

Na jakých zmrzlinách si můžete v ŇAM ŇAM CAFE pochutnat? A proč je mangová zmrzlina s chilli zrádná? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.