Společnost DUHA se snaží, aby byl život lidí s mentálním znevýhodněním barevnější

18. duben 2021, aktualizováno

Jan Bukovský pro DUHU zpívá. Muzika je jen jeho koníček, protože profesí je učitel na gymnáziu PORG Libeň. Pořádá taky výlety Po vlastních po vlasti, pro své studenty i jejich rodiče. Podobné výlety Honza plánuje navrhnout i DUZE. Jen doba tomu zatím nepřeje. Proto se v jeho hlavě zrodil další nápad: zpívat klientům, ale i ostatním v DUZE, na přání. V tuto chvíli alespoň online.

Ve vysočanském parku, kam jsme se šli projít s klienty DUHY, nám ale Honza Bukovský zahrál a zazpíval naživo. A na otázku, co všechno dělá DUHA, odpověděla Věra Frühaufová:

„Společnost DUHA už 29 let spolupracuje s dospělými lidmi s mentálním znevýhodněním na rozšíření jejich možností v různých oblastech života. Poskytuje jim 3 základní sociální služby: pobytové Chráněné bydlení, terénní Podporu samostatného bydlení a ambulantní Centrum denních služeb. Děláme vše pro to, aby naši klienti žili plnohodnotný samostatný život co nejvíce podobný životu všech ostatních.

Chráněné bydlení, to je 15 bytů po celé Praze pro 30 dospělých s mentálním znevýhodněním, a to s různým nastavením asistence tak, jak klienti potřebují.

Podpora samostatného bydlení nabízí služby klientům, kteří žijí ve svých domácnostech, ale potřebují pomoc; ať už s vedením domácnosti, s nákupy nebo s jednáním na úřadech, případně návštěvou doktora a podobně.

Do Centra denních služeb chodí klienti trávit volný čas. Je to Galerie DUHOVKA ve Vysočanech a Nová DUHA na Černém Mostě. V DUHOVCE se maluje, cvičí, nově vznikla MANUFAKTURA, kde se vyrábějí náramky, dlaždicové podtácky a magnetky, malované tašky, ale i tašky s motivy tvořené pomocí sítotisku.

Centrum denních služeb Nová DUHA na Černém Mostě je větší a nabízí pekárnu, práci s keramikou, se dřevem i výtvarnou místnost. Vznikají zde nejen krásné obrazy, ale i proutěné koše, krabičky z tuhého papíru, spousta keramiky, ale například i dárkové pečené čaje. Nedávno jsme zde vytvořili malou komunitní zahrádku, věříme, že k radosti nejen naší, ale i sousedů.

Kateřina Nedbalová s jedním ze svých obrazů

Povedené obrazy tvoří klienti v rámci arteterapie jednou týdně v obou Centrech. Ale i volnou tvorbou, tedy kdykoli mají chuť a s osobním asistentem si malování naplánují. Aktivně tvoří kolem 10 malířů, v tuto chvíli je asi 100 obrazů k vidění v zrekonstruované pobočce České spořitelny v Jugoslávské ulici v Praze 2. Náš úspěšný dlouholetý projekt Novoročenky pomáhají, kdy s koupí obrazu získáte nejen obraz, ale i originální motiv novoročenky, volně přešel do DUHY v obrazech, kde lze z krásných obrazů také vybírat, v tuto chvíli tedy i ‚naživo‘. Děkujeme těm, kterým už obrazy našich klientů zdobí stěny doma nebo v práci.

V DUZE, pokud je to možné, pořádáme taky spoustu akcí, které nám pomáhají bořit mnohé mýty o lidech s mentálním znevýhodněním. Tam naši práci nejen ukazujeme, ale získáváme díky nim i finance na další tvorbu, asistenci nebo cokoli, co bychom si jinak pořídit nemohli. Vernisáže putovní výstavy DUHA v obrazech, vernisáž našeho již tradičního projektu konce roku Novoročenky, které pomáhají  a také již tradiční benefiční večer Víno pro DUHU zpestřujeme živou hudbou. Velkým oživením a oporou tam bývají hudební uskupení Honzy Bukovského, který nám teď hraje a zpívá na přání.

Společnost DUHA je pevně spjata i s Duhovou prádelnou, sociálním podnikem, u jehož vzniku DUHA stála, a který zaměstnává ve 2 provozovnách na Černém Mostě 18 lidí se zdravotním znevýhodněním.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.