Hubovec z Krkonoš. Slaný houbový koláč s bůčkem připravila Vlasta Machačková

Není důležité, jestli budete tradičnímu krkonošskému receptu říkat hubovec nebo houbovec. Oba názvy ukrývají výborný recept z hub. Vlasta Machačková z Jablonce nad Jizerou ho připravuje především na Vánoce. Celá rodina pak jí hubovec přímo z pekáče.

Hubovec (houbovec)

1 litr mléka
3 rohlíky
3 hrsti sušených hub
2 vejce
2 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky soli
pepř
200 g vepřového bůčku

Postup:

Do kastrolu nalijeme půl litru mléka, přidáme sušené houby a necháme 5 minut povařit. Pak odstavíme a necháme trochu zchladnout.

Rohlíky nakrájíme na plátky a přidáme k povařeným houbám. Musí nasát mléko, proto je budeme muset do kastrolu umačkat. Po vychladnutí umeleme směs na masovém strojku.

Na stejném strojku umeleme i na kousky nakrájený syrový bůček. Všechny umleté suroviny dáme do mísy, přilijeme zbytek mléka a dobře promícháme. Přidáme propasírovaný česnek, vejce, sůl a znovu promícháme.

Na závěr přidáme zchladlou cibulku, kterou jsme si předtím usmažili do zlatova a promícháme.

Před pečením necháme v troubě v prázdném pekáči rozpálit na dně 4 lžíce oleje. Když je rozpálený, nalijeme na něj houbovou směs, uhladíme a pečeme v rozehřáté troubě nejprve na 160 stupňů po dobu 45 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů a dopečeme dalších cca 20 minut.

Vlasta Machačková

Bydlí s manželem a vnučkami v rodinném domě na kraji Jablonce nad Jizerou. Vaří ráda a hubovec u nich doma nahrazuje smaženého kapra na vánoce. Všichni si ukrajují přímo z pekáče. Sympatické vaření houbové dobroty doplnila ještě o ochutnávku domácí hovězí polévky i mrkvové bábovky.