Hudební nadání jsem nezdědil. Dědeček byl skutečný génius, říká Antonín Dvořák III.

24. únor 2017
Dopolední host

Antonín Dvořák III. žije v Příbrami. Z jeho jména a přidané číslovky je jasné, že jde o vnuka slavného českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Svého dědečka sice nezažil, narodil se až 25 let po skladatelově smrti, ale jeho hudbu má moc rád. A dnes svědomitě pečuje o odkaz svého děda.

„Mně trvalo velmi dlouho, než jsem pochopil, že jsem vnukem tak velikého člověka,“ přiznává Antonín Dvořák III. Podle jeho slov byl jeho předek skutečný génius, který zůstane v lidských srdcích navěky.

Svému dědečkovi je Antonín Dvořák III. ve svém věku 87 let velice podobný. „Ovšem fyzická podoba a brzké ranní vstávání jsou jediné dvě věci, které jsem po svém dědečkovi podědil. Hudební talent bohužel nikoli,“ říká Antonín Dvořák III.

Přesto se jeho rodiče o hudební vzdělání svého syna snažili. Jako dítě hrál proto asi dva roky na klavír. „Nakonec jsem to ale vzdal a oni naštěstí také,“ dodává s úsměvem Antonín Dvořák III. Podobně to dopadlo i s jeho synem, Antonínem Dvořákem IV. Přestože byla jeho maminka učitelkou hudební výchovy, raději se nakonec začal věnovat jazykům.

O svém dědečkovi se Antonín Dvořák III. dozvídal jen z vyprávění svého otce. I ten jej však zažil jen do svých 19 let. Ovšem jako jediný z jeho dětí s ním strávil celý jeden rok v Americe, během Dvořákova působení na newyorské hudební konzervatoři.

„Pravdou ale je, že můj děd měl v rodině na starosti jen tu kulturu. O všechno ostatní se starala babička, včetně financí, školních záležitostí i výchovy dětí,“ říká Antonín Dvořák III.

03536311.jpeg

On sám se hudbě nikdy nevěnoval. Po maturitě v roce 1948 nastoupil jako dělník do uranových dolů, kde zůstal následujících 20 let. Později tam pracoval jako technik, důlní dozorce a také geolog. Poté musel z této práce odejít, protože působení uranu ohrožovalo jeho zdraví.

„Šel jsem do důchodu v 50 letech. A teprve tehdy jsem se začal víc zajímat o hudbu. Jednak jsem na to měl víc času, jednak mi sametová revoluce otevřela dveře k cestování. A tak jsem mohl nejen poznávat nová místa, ale také se setkat s lidmi, kteří v cizině pečují o dědečkův odkaz,“ vysvětluje Antonín Dvořák III.

Poslechněte si celý rozhovor s Antonínem Dvořákem III.
Spustit audio