Hudebníci ve Slaném nahráli novou verzi Michnovy Loutny české

10. březen 2015

Nejznámější písní barokního skladatele Adama Václava Michny z Otradovic je bezpochyby Chtíc aby spal. Skutečnou senzaci ale v hudebním světě způsobil nedávný nález prvního partu houslí z Michnovy sbírky Loutna česká. Hudebníci teď novou Loutnu českou nahráli na cédéčko a připravují koncert.

Desítky let chyběly v barokním písňovém cyklu Loutna česká mezihry, takzvané ritornely. Soubor písní Václava Adama Michny z Otradovic ze 17. století tak hudebníci hrávali jako neúplný. Díky nedávnému nálezu houslového partu ale už 13 písní drží pohromadě. Hudebníci v kapli Panny Marie ve Slaném teď dokončili první nahrávku úplně nové verze cyklu. A chystají se na koncert.

Nahrávání nové verze Loutny české se se svým souborem Ensemble Inegal ujal varhaník a dirigent Adam Viktora. Nález tisku ze 17. století je podle něj vpravdě senzací. „Některé Michnovy písně se za dobu své existence staly doslova hitem,“ říká Viktora. Třeba Andělské přátelství, které se hraje při českých svatbách.

Šťastným nálezcem partu prvních houslí je muzikolog a pedagog Petr Daněk. Part objevil při dokončování své knihy o hudebním tisku 16. a 17. století. „Ve Slaném jsem procházel františkánskou a piaristickou knihovnu, což je krásný fond, který tam mají skvěle uspořádaný. A když jsem procházel jeden starý hudební tisk z počátku 17. století, tak na mě vypadl tento Michna, který tam byl založen, nevím kým, nevím kdy a nevím, proč,“ popsal.

Nahrávání v kapli Panny Marie přímo v budově slánského muzea

Milovníci hudby si nyní mohou novou verzi Michnovy Loutny české poslechnout nejen na CD, ale také na koncertě. Celý cyklus 13 písní zazní ve slánské kapli Panny Marie 2. dubna 2015.

Spustit audio