Hůkadlo a další roztodivnosti ze světa dřeva poznáte i vyzkoušíte v Modravě

24. březen 2014
Česko – země neznámá

Máte rádi dřevo a přírodu a chcete se o obojím dozvědět víc? Pak musíte na výlet do nejjižnější obce Plzeňského kraje – Modravy na Klatovsku. Celoročně je tam v provozu patrně nejkomplexnější interaktivní expozice dřeva s příhodným názvem Dřevák.

Slovo interaktivní znamená v případě expozice Dřevák možnost opravdu si všechno osahat, vyzkoušet, složit, rozebrat, prostě důkladně poznat. A zabaví se tu všichni - děti i dospělí.

V Dřeváku se můžete seznámit s nevšedním hudebním nástrojem, kterému se říká hůkadlo, a dokonce si na něj i zahrát. Jde o jednoduchou dřevěnou destičku s provázkem. Roztočením hůkadla vzniká hučivý hluboký tón. Pastýři používali hůkadlo hlavně na zahánění prasat, děti ke hře nebo ke strašení.

Není dřevo jako dřevo

V Dřeváku na vás čekají také kvízy a hádanky na téma dřevo. Od poznávání jednotlivých druhů dřeva podle jeho struktury, přes otázky na různé chování dřeva, po rozlišení dřeva podle jeho užití.

Dřevák v Modravě

Kromě toho se tu dozvíte, jak sestrojit konstrukci bez jediného hřebíku nebo šroubu, či jak vypadá různé dřevo pod mikroskopem. Zjistíte, že ze vzorku dřeva z krovu kostela můžete například určit jeho stáří. A také, že dřevo z modravských lesů ozvučovalo v minulosti sály v celé Evropě.

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc o historii dřeva i okolní modravské přírodě včetně řeky Vydry a s ní spojeným tradičním vorařským řemeslem, je připravený speciální naučný počítačový program.

Součástí interaktivní expozice Dřevák je i tvůrčí a zážitková dílna, kde si mohou nejen děti například vybarvit polotovary tradičních dřevěných hraček - ptáčků, koníků, panenek nebo vojáčků.

autor: Pavel Halla
Spustit audio