Hurá na lyže! Skiareál Monínec v pátek jako první v Česku přivítal dvě stovky zájemců o noční lyžování

20. listopad 2021 06:56

V Česku se už lyžuje - jako první s ním začali ve ski areálu Monínec u Sedlce-Prčice na rozhraní středních a jižních Čech. Sezonu tam v pátek odstartovalo večerní lyžování. První sníh si nenechaly ujít zhruba dvě stovky návštěvníků. K dispozici měli pětset metrů dlouhý horní úsek hlavní sjezdovky.

Už před osmnáctou hodinou netrpělivě vyhlížely spuštění vleku desítky lyžařů.. Mezi prvními byl Martin se svými syny Matějem a Štěpánem. „ Já se těším moc, rok a půl jsem nelyžoval,“ říkal Martin a jeho synové souhlasili: „Tím jak to loni nešlo, tak se těšíme dvakrát tolik,“ těšili se kluci na první letošní sníh.

Lyžování si sami lyžaři pochvalovali. „ Super, na to, že se nikde nelyžuje, tak jsme si to užili. Krásně připravená trať,“ říká například pod svahem paní Jarmila. „Je to naše srdcová záležitost,“ připojuje se lyžař Pavel. A jak se lyžovalo? „No perfektní, bylo to volný zatím. Využil jsem celou šířku sjezdovky,“ shrnul své dojmy.

Noční lyžování na Monínci

„Všude tu máme minimálně 40 centrimentrů sněhu,“ potvrzuje ředitel areálu Jaroslav Krejčí. „Vypadá to, že by mohly koncem příštího týdne spadnout teploty pod nulu. Tak začneme zasněžovat a pak spustíme celou sjezdovku,“ dodal.

 Kvůli covidu i na Monínci platí hygienická opatření. „Vidíte že jsou dezinfekce, od pondělí se bude při koupi skipasů kontrolovat bezinfekčnost,“ upřesňuje Krejčí.

Návštěvníci areálu budou mít během sezony k dispozici třeba taky půjčovnu, připravená je i lyžařská škola. Kromě pondělka bude sjezdovka na Monínci v provozu každý den.

autoři: Markéta Šulejová , Von
Spustit audio