Husté sněžení komplikovalo dopravu v kraji i v Praze na silnicích i na železnici

8. únor 2021, aktualizováno

Silné sněžení na většině území Česka komplikuje od noci dopravu. Na dálnici D1 se od Jihlavy po Benešov směrem na Prahu tvoří dlouhé kolony. Se zdržením počítejte i na železnicí - v části kraje – zejména na Kolínsku mají vlaky několik desítek minut zpoždění. To má kvůli sněhu i městská hromadná doprava, třeba v Praze tramvaje jezdí o přibližně dvacet minut později. Výstraha meteorologů před sněžením platí až do 9té hodiny ráno.

Až pětadvaceticentimetrová vrstva sněhu komplikuje provoz vlaků ve Středočeském kraji. Kvůli sněhové kalamitě nejedou například osobní vlaky mezi Prahou a Lysou nad Labem nebo na Kolínsku a Benešovsku. S problémy se potýkají i desítky příměstských autobusů v Praze, některé spoje nevyjely vůbec. 

Vrstva sněhu pražským tramvajím působí komplikace především ve stoupáních a při rozjezdech. Silničáři postupně nasazují v hlavním městě větší techniku, do ulic už vyjely pluhy. Část silnic ale zůstává neprotažená a někde hustě sněžilo ještě v brzkých ranních hodinách. Lepší není ani situace na zastávkách, kde sníh většinou taky není odklizený.

Kromě tramvají v Praze nevyjely kvůli sněhu na svou trasu i autobusy. Regionální organizátor Pražské integrované dopravy na svých stránkách upozorňuje, že především v okolí Prahy můžou některé spoje vynechávat zastávky, to se týká například oblasti kolem Kostelce nad Černými Lesy. Provoz dalších linek může být značně omezen, cestující mají počítat s výrazným zpožděním napříč celou sítí, uvádí web Pražské integrované dopravy.

S opatrností jsou podle dispečera středočeských silničářů Tomáše Račáka sjízdné silnice nižších tříd. "Od půlnoci kdy začalo na celém území kraje velmi intenzivně chumelit, máme nasazných na 200 mechanismů, silnice jsou sjízdné s velmi zvýšenou opatrností," dodal dispečer.

Středočeští hasiči mají v posledních hodinách na svém kontě desítky zásahů – pomáhají například s odstraňováním popadaných stromů na silnice, asistují u dopravních nehod, při kterých auta havarovala na nesjízdných komunikacích.

Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové bylo dopoledne v důsledku sněhové kalamity bez proudu zhruba tisíc odběratelů zejména na Příbramsku. 

Meteorologové před hustým sněžením varovali, od nedělního večera do dnešního rána očekávali 15 až 20 centimetrů sněhu.

Podrobnosti k problémům v dopravě v našem kraji uslyšíte ve vysílání v Ranním Regionu každých 15 minut.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio