Hygienici varují: v Orlické přehradě jsou sinice

3. červenec 2015

Kvůli vysokému obsahu sinic hygienici varují před koupáním v Orlické přehradě. Horší kvalita vody je také v písníku Bakov na Mladoboleslavsku. Vzhledem k horkému počasí se v příštích dnech nedá očekávat zlepšení. Ostatní sledované lokality ve středních Čechách jsou v pořádku.

„I přes mírně chladnější počasí v minulém týdnu je voda v Orlické přehradě i nadále hodnocena stupněm 4, tedy nevhodná ke koupání. Lidem s oslabenou imunitou může taková voda způsobit třeba zarudnutí pokožky nebo zánět spojivek,“ říká Luboš Mandík z hygienické stanice v Příbrami.

„Zhoršená kvalita vody je ještě v písníku Bakov, lidé by se tam po koupání měli osprchovat. Ostatní lokality jsou v pořádku. Nastaly teplé dny, které mají trvat celý příští týden, zlepšení se tak zatím nedá očekávat,“ dodává Mandík.

Nevhodnou vodu ke koupání je obtížné poznat na první pohled, protože sinice jsou velmi drobné. Jednoduše je možné vodu otestovat tak, že ji naberete do pet lahve a postavíte ji na slunce. „Pokud se během půl hodiny utvoří zelený zákal u hladiny vody, jde o zdraví škodlivé řasy. Pokud naopak zezelená celý vodní sloupec v lahvi, o sinice se nejedná,“ vysvětluje hygienik. Množství sinic je podle hygieniků značné v Trhovkách, Podskalí, Lavičkách a také v oblasti Popelíky.

Razantní snížení množství sinic vzhledem k teplému počasí v nejbližších dnech odborníci nepředpokládají. Naopak, spíš mají strach z těch druhů sinic, které na hladině vytváří souvislý vodní květ. Pokud by se tento problém na Orlíku ve větším objevil, možná by pak přistoupili k zákazu koupání.

Většina v našem kraji sledovaných přehrad, rybníků i koupališť má ale vodu nezávadnou. Kvůli horku ale ubývá vody i v řekách. Přesto například Berounka zatím splavná je. Složitější je to na Sázavě. Kvůli častým mělčinám provozovatelé některých půjčoven lodí aktuálně nedoporučují úsek z Týnce do Pikovic. V úseku Ledče nad Sázavou do Týnce je situace o něco příznivější. Ani tam ale ideální podmínky pro sjezd vodáky nečekají.

autoři: Michal Trnka , Jaroslav Mareš , Kryštof Kamenický
Spustit audio