Hypnotický

30. duben 2004

Včera jsem tu mluvil o výrazu sen, především v souvislosti s poněkud podivným slovním spojením bezesná noc, které neoznačuje noc beze snů, ale noc, v níž vůbec nespíme. Říkal jsem, že slovo sen má indoevropské kořeny a mezi příbuznými výrazu sen jsem jmenoval také nepříliš podobné řecké hypnos, které znamená spánek. Možná vás slovo hypnos zaujalo, protože vám připomnělo slova hypnóza, hypnotikum, hypnotizovat. Popovídáme si dnes o těchto výrazech a dostaneme se při tom zase jednou do světa starých řeckých bohů.

Hypnóza je podle Slovníku spisovného jazyka českého "stav podobný spánku, v němž uspaný zčásti podléhá vlivu jiné osoby". Hypnotizér je člověk, který umí hypnózu vyvolat neboli umí hypnotizovat a živí se tím buď na poutích, nebo v lékařské ordinaci jako psycholog či psychiatr. Sloveso hypnotizovat používáme i v řekněme měkčím významu; takzvaně hypnotizovat nás může i ten, kdo nás jen upřeně sleduje a do umělého spánku nás nepřivádí. Výrazem hypnotikum pak označujeme léky, které mají uspávací účinek. Všechna tato slova tedy pocházejí z řeckého hypnos, spánek a také ospalost.

Michal Novotný

Ze stejného slova pochází i Hypnos s velkým H, tedy řecký bůh spánku a spánek sám. Byl to syn bohyně noci Nykty a boha podsvětní tmy Tartara. Přicházel se svou matkou na svět každou noc a sesílal na všechno živé spánek, který zbavoval útrap a starostí. Lidem dával také sny. Jeho moci neodolal vůbec nikdo, dokonce ani nejvyšší bůh Zeus; toho Hypnos, na žádost Diovy manželky Héry, proti jeho vůli uspal dokonce dvakrát, vždycky v souvislosti s trójskou válkou. Ale o tom třeba někdy jindy. Teď si řekneme, že Hypnos měl bratra Thanata, což byl bůh smrti; jeho jméno máme ve výrazu euthanasie, jak jsem o tom tady už jednou mluvil. Také jméno jednoho ze tří Hypnových synů Morfea vešlo do evropských jazyků v jiné než mytologické souvislosti. Morfeus byl bůh snů, a když byl takříkajíc v práci, neměl svou vlastní podobu, vypadal vždycky jako osoba, která vystupovala v příslušném snu. Vlastní podobu mladíka s křidélky na spáncích měl, jen když odpočíval. Dnes máme jméno tohoto boha v pojmenování alkaloidu opia, který pomáhá tlumit bolesti, ale je velmi nebezpečný jako návyková droga. Alkaloid objevil německý lékárník Sertürner roku 1804 a jméno morfium mu dal Gilbert ve svých Análech fyziky v roce 1817.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.