I malý byt můžete chytrými triky opticky zvětšit

5. březen 2020

Malé byty jsou z finančních důvodů stále žádanější. Většinou ale pak řešíme problém, jak byt rozdělit podle skutečných potřeb. Základem je praktický nábytek a pečlivě připravené skříně na míru.

Dobře využít malý prostor tak, abyste se v něm stále cítili dobře, je už ale spíše otázkou pro designéra. Některé základní rady ale určitě zvládnete využít i sami. Věra Tomíčková z bytového TOTO studia radí vhodně využít především některé optické triky. Malému bytu dodají pocit většího prostoru jako mávnutím kouzelného proutku.

Možná vás zimní měsíce přinutily více pobývat doma, a jestli se snažíte zabydlet v malých bytových prostorách, možná se vám váš příbytek touto dobou zdá už opravdu velmi těsný. Pokud chcete více místa, nemusíte se ale nákladně stěhovat do většího bytu. Základem je praktické řešení skříní a úložných prostor, které si raději nechte vyrobit přímo na míru. Ušetříte tím místo.

Prostor vám mohou ušetřit i nastavitelné stolky, které jsou výhodné pro svou variabilitu. Pomocí zvedacího mechanismu je můžete nastavit na více funkční využití. Z menšího jídelního stolu pak můžete jednoduchým snížením desky vytvořit konferenční stolek pro případ, že přijdou hosté. Praktické jsou také stolky i nábytkové stěny na kolečkách.

Vhodné je volit stolky i stěny z proskleného nebo z průhledného materiálu, protože opticky celý prostor zvětšují. Největším pomocníkem je totiž optické řešení a různé optické triky.

Malý byt nikdy nerozdělujte pevnými příčkami

Optické rozdělení využijte vždy tam, kde chcete zdůraznit různé zóny v rámci jednoho pokoje. Někdy nejde smíchat vše dohromady, ale musíme se rozhodnout, kterou část podtrhnout a opticky oddělit.

Televizi můžeme umístit do nižší skříňky, která zároveň slouží jako skladovací prostor

Pokud například využíváte pokoj zároveň jako obývák, pracovnu a kuchyň, nejdůležitější bude mít možnost kvalitně se soustředit v pracovní části, aby nás nerozptylovalo nic dalšího. K optickému rozdělení můžete využít i samostatné větší květiny nebo tzv. „aerária“. Jedná se o zavěšené skleněné koule osazené živou květinou, které ve velkém množství vytváří pomyslný paraván, lehké oddělení dvou částí interiéru.

Ložnice v obýváku? Ano, ale závěs na pocit soukromí při spaní stačit nebude

V obýváku, který zároveň slouží jako ložnice, je největším pomocníkem vyklápěcí postel. Jedná se o velmi praktické řešení ložnice, kterou vybudujete jedním vytažením skříně, ale bohužel jde o značně nákladnou záležitost.

Spací kout vytvoříme oddělením prostorné postele od obývací zóny například pomocí textilních posuvných rolet

Pokud máte postel v obýváku, snažte se jí co nejvíce opticky i fyzicky oddělit. Závěs je sice možností, ale pro pocit soukromí stačit nebude. Vhodné jsou například posuvné japonské panely, nebo výsuvná přepážka vytvořená roletami nebo žaluziemi. I v tomto případě jsou vhodné různé paravány nebo kusy nábytku na kolečkách, které budou mobilní a dají se využívat různými způsoby. V každém případě si vybudujte oddělení, které lze pro dobré spaní snadno demontovat nebo odsunout.

Velkým pomocníkem malých bytů jsou i optické klamy

K optickému rozčlenění prostoru patří i upozadění míst, která chceme spíše zakrýt. Pak je nutné přitáhnout pozornost na jiné místo, které naopak chceme podtrhnout. V malém bytě může velmi dobře zafungovat například výrazný potah na křesle nebo extravagantní tvar nábytku.

Velkým pomocníkem je také světlo. Pokud například použijeme nasvětlenou vitrínu, světlo přitahuje zrak a lidé pak nevnímají okolí. Není pak nutné stavět příčky, nežádoucí se schová samo.

Spustit audio