I menší autonehoda může způsobit nepříjemný úraz krční páteře

15. září 2021

Autonehoda je vždy nepříjemnou situací, i když se může jednat pouze o lehce „pomačkané plechy“. Finanční problémy jsou ale tím nejmenším, co nás může potkat. I menší nehody mohou způsobit šok a závažná pohmoždění. Nejhorší ale bývají poranění krční páteře, která často podceňujeme.

Asi každý, kdo má větší úder do hlavy nebo úraz krční páteře, vycítí, jestli se stalo něco vážného nebo nikoliv. Tato poranění jsou většinou hodně bolestivá a každý, kdo se ke svému zdraví chová zodpovědně, většinou rychle vyhledá lékaře.

Bohužel často ale přehlížíme poranění krční páteře, která vznikají při menších autonehodách. Zdánlivě se nám nic nestalo a místo zdraví řešíme spíše poškrábaný blatník. To ale může mít pro naše zdraví nepříjemné zdravotní následky.

Nejnebezpečnější je náraz zezadu do stojícího vozu

Hlavní problém menších autonehod je, že se jedná o nečekaný náraz. Navíc tu hraje svou roli také fyzika. I menší autonehoda pracuje s velkou energií.

Často vzniká tak, že do nás narazí jiné auto, které samo o sobě má velkou kinetickou energii. Přenese jí na naše auto a tím i na naše tělo a krční páteř. Při nárazu tak i malá energie vyvolá mnohem větší poškození v oblasti páteře.

Většinou je to zlomek vteřiny, kdy si ani neuvědomujeme, co se stalo a jakou jsme zaujali při incidentu polohu těla a páteře vůči sedačce a volantu. Nečekaný otřes tak může do budoucna způsobit nepříjemné zdravotní následky.

Pohmožděniny po autonehodě nepodceňujte

Pokud po nárazu začne bolet hlava nebo se začnete motat, je nutné nechat si co nejdříve udělat rentgenové vyšetření krční páteře a následně i neurologické vyšetření. Lékař na základě výsledků vyloučí nebo potvrdí poškození páteře.

Pokud úraz krční páteře po autonehodě podceníme a nemáme čas jít k doktorovi, můžete mít nepříjemné následky. Jestliže je krční páteř po úrazu skutečně zablokovaná a páteř se po nárazu poskládala jinak díky posunutí obratlů při nárazu, můžete mít nepříjemné zdravotní komplikace – ať už bolesti hlavy, žaludeční nevolnosti, závratě, problémy s rovnováhou, apod. Ale mohou vás také brnět ruce nebo nic neudržíte.

I když se nejedná o vážné poranění typu zlomeniny, čeká vás delší doba klidu a následná rehabilitace. Bude také nutné po nějakou dobu nosit krční límec. Je to sice poněkud nepříjemná i neestetická pomůcka, ale páteř zpevní a nedovolí, aby se kamkoliv posunula a křivila.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.