I přes zákaz turisté dál sprejují na Lennonovu zeď v centru Prahy

2. únor 2020

Na slavné Lennonově zdi v centru Prahy se už znovu objevují nasprejované nápisy. A to i přes to, že je to zakázané. Po listopadové rekonstrukci měla být ze zdi venkovní galerie, a její vlastník povolil nápisy psané jenom tužkou nebo propiskou. Situace se ale od loňského léta zlepšila, uvedla za vlastníka zdi, jímž je řád Maltézských rytířů, Hedvika Čepelová.

„Stále trváme na tom, že by se na zeď nemělo sprejovat, je to oficiálně zakázáno,“ popisuje Čepelová. Situace se podle ní ale od loňského léta zlepšila. „Zlepšení vidíme v tom, že charakter nápisů není urážlivý, nejsou to vulgarity,“ vysvětluje.

„Kdybychom si stoupli o deset kroků dál a podívali se na zeď jako celek, tak vidíme, že ten stav je skutečně lepší než v loňském létě. Za nás je podstatné, že zde ubylo konfliktů. Povedlo se to určitě tou podzimní proměnou zklidnit. Ubylo i projevů a důsledků alkotours, jejichž klienti se zde v létě shromažďovali,“ říká.

Lidé i přes zákaz znovu sprejují na Lennonovu zeď v Praze

Památné místo

Když člověk na místo přichází, nikde žádný velký zákaz, který by říkal, že se na místě nesmí sprejovat, člověk nevidí. „Když přijdete k něčemu, co je památné místo, logika selského rozumu by velela, že to třeba nemáte ničit. Protože ale ta zeď tady má nějakou tradici, která se postupně dostala do takhle problematické fáze tak ano, bude sem potřeba dát i ten explicitní návod, co se tu smí a nesmí dělat. Už ho připravujeme,“ říká Čeplová.

Zeď kontrolují v noci i strážníci. Zatím ale podle jejich mluvčí Ireny Seiferové žádné protiprávní jednání neodhalili.

Lidé i přes zákaz znovu sprejují na Lennonovu zeď v Praze

„Jedná se však o namátkové kontroly, které nikdy nemohou zabránit pomalování zdi v rozsahu, které trvá několik desítek vteřin nebo pár minut. Navíc máme problém v tom, že od nového pomalování zdi nemáme od organizátora či vlastníka žádné informace o tom, jak má legální plocha vypadat, což je velmi důležité pro posouzení, zda tam něco nelegálního přibylo, či nikoliv,“ říká Seiferová.

Hlavní nápor ale Lennonovu zeď teprve čeká. Nejvíc lidí do Prahy a na Malou Stranu přijíždí až v hlavní turistické sezoně.

Lidé i přes zákaz znovu sprejují na Lennonovu zeď v Praze
autor: Marie Veselá | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio