I u té nejslabší pyrotechniky hrozí větší popáleniny, varuje odborník na bezpečnost

27. prosinec 2019

F1, F2, F3 – to jsou zkratky pro kategorie zábavní pyrotechniky, která je běžně dostupná na trhu. Různé typy vyžadují různé zacházení, ani jeden z nich se ale po zapálení nesmí držet v ruce. Ke konci roku se vždy objevuje množství zranění, které pyrotechnika způsobila. Podle lékařů z vinohradské kliniky plastické chirurgie byl loňský Silvestr nejhorší za posledních 20 let, jen v Praze a středních Čechách zaznamenali desítky popálenin a amputovaných prstů.

Odpalování si vyzkoušela naše reportérka Veronika Hlaváčová.

Zábavní pyrotechniku jdeme testovat s Petrem Deingruberem z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Úřad dohlíží také na tyto výrobky. „Pokud byly schválené, měly by při dodržení všech bezpečnostních pokynů uvedených v návodu být pro uživatele bezpečné,“ říká Deingruber. Schválený výrobek musí mít návod v češtině.

Černý lev v bílém oválném poli značí, že tato pyrotechnika prošla zkouškou Českého úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva

„V okruhu jednoho metru vytváří světelný efekt,“ uvádí balení s nápisem „pozemní víry“ z kategorie F1. „Podle návodu k použití musíme odstoupit nejméně jeden metr. Z rukou se odpalovat nic nesmí.“

Po zapálení rachejtle rotuje se syčivým zvukem. Hrozí v její blízkosti mírné popáleniny? „Rozhodně ne mírné, řekl bych, že větší popáleniny byste rozhodně měla,“ upřesňuje Deingruber.

Ukotvit, nenaklánět se, počkat, než dohoří

Bereme krabičku s nápisem asteroid z kategorie F2. Je to – jak čtu: Baterie výmetnic. Ty si může koupit starší 18 let a musí být 8 metrů od odpalování. Každá z výmetnic, jak se dozvídám, dělá efekt ve výšce 30 metrů nad zemí.

„Baterii podle návodu před použitím přikotvíme k nějaké pevné části, aby nedošlo k převrácení a ohrožení uživatele,“ popisuje pyrotechnik, načež ji obmotanou leukoplastí na tyči zatlouká do země. Na betonu či zmrzlé zemi radí stabilizovat balení pomocí cihel nebo kamenů. „Při zapalování se nad baterii nenakláníme,“ dodává.

„Hlavně se nesnažit znovu zapalovat petardy, když selžou, může dojít k poškození končetin,“

Baterie ještě chvíli doutná, brzy ji ale můžeme likvidovat s komunálním odpadem. Když pyrotechnika selže a nevybuchne, máme počkat desítky minut a pak ji ponořit do vody.

Petardy zapálit a utíkat

Třetí typ výrobku je opět pozemní, z kategorie F3 jsem koupila zábleskové petardy. Píše se tady: Zapalte konec zápalnice a okamžitě se vzdalte nejméně 15 metrů. Vydávají zvuk o 120 decibelech, což je maximální povolená hladina.

Co znamená okamžitě se vzdálit? Podle Deingrubera v tomto případě stačí svižným krokem. „Hlavně se nesnažit znovu zapalovat petardy, když selžou, může dojít k poškození končetin,“ varuje. Nejčastěji k takovým zraněním dochází právě o silvestrovské noci.

Test pyrotechniky je prvním dílem seriálu o výbušninách a práci lékařů, který budeme na Radiožurnálu vysílat každé ráno v 8.40 až do 31. prosince.

To byl Petr Deingruber z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Sobotní díl seriálu navštíví plastického chirurga, který operuje pacienty po zásahu zábavní pyrotechnikou.

Spustit audio